ye-logo.v1.2

Люди, які приходять на посаду міського голови, не знають, що там робити

Політика 2618
Ігор Курус: Вибори, які планують провести через півроку, продемонструють, чи виросли в Україні патріотично налаштовані нові діячі
Ігор Курус: Вибори, які планують провести через півроку, продемонструють, чи виросли в Україні патріотично налаштовані нові діячі. Фото: Даші Пастернак

Принаймні так стверджує координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус, який презентував у Хмельницькому програму «Успішні міста – успішна Україна».

Презентація відбулася 15 травня, за участі громадських активістів та експертів.

Хмельницький — третє місто, в якому презентували проект. Координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус представив активістам модульну програму створення стратегії розвитку міст та Програму розвитку громадянського суспільства через запровадження прямої демократії.

“Минулі вибори в міські ради, особливо вибори мерів, показали, що люди, які приходять на посаду міського голови, не знають, що там робити, – зазначає Ігор Курус. – Спочатку вони дуже багато обіцяють виборцям, а потім виявляється, що грошей у бюджеті немає, відповідно, обіцянки не можуть бути виконані. Це призводить до величезної недовіри до органів влади всіх громадян”.

Щоб цього уникнути, організатори проекту розробили кілька блоків програми. Один з них – стратегія розвитку міста, яка розроблялася на основі західних підходів. Вона полягає в тому, що, маючи ключові показники “комфорт життя” та “економічне зростання”, можна визначити пріоритетні напрямки, які треба насамперед розвивати. План підготовки та реалізації стратегії передбачає кілька етапів. Його мета – дати можливість керівникам міста зрозуміти, куди найперше треба вкладати гроші, щоб вони приносили користь.

Для нормального функціонування міста неохідна ефективна робота в таких сферах як ЖКГ, транспорт, екологія, освіта, охорона здоров'я, безпека громадян .

Ще один блок, який пропонують організатори проекту, – електронна петиція. Вона є інструментом прямої дії, який дає можливість людям висловлювати свої думки та впливати на владу.

«Сьогодні в Україні громадянин є виборцем, який може один раз на 5 років впливати на владу. Він обрав владу, а потім партії громадян відсунули і керують, - зазначає координатор кампанії. – Громадянин перетворюється на людину, яка терпить всі зловживання влади. У людей немає впливу на владу. А саме такі петиції зможуть змінити ситуацію. Зараз вже є електронний ресурс на якому можна таку петицію написати».

В рамках громадської кампанії розроблений законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам», в якому прописані механізми відкликання депутатів, суддів та інших посадовців. У разі прийняття законопроекту Верховною Радою, громадяни матимуть безпосередній вплив на кадрові рішення через інструмент відкликання чиновників не політиками, а громадянами, які вибороли це право на майданах України.

Основна мета, яка ставиться перед цим проектом, – підготувати злагоджену команду фахівців з готовою та зрозумілою програмою дій для участі і перемоги на місцевих виборах, які будуть здатні на місцевому рівні замінити корумповану владу.

«Вибори, які планують провести через півроку, продемонструють, чи виросли в Україні патріотично налаштовані нові діячі, які мають чітку програму дій та чітке усвідомлення, що треба міняти в місті, які готові починати змінювати систему влади з свого міста, підтримувати розвиток громадянського суспільства в Україні»,- відмітив Ігор Курус.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую