ye-logo.v1.2

Електронні вибори: чи підходить Україні естонський досвід

Політика 2875
У Хмельницькому обговорили міжнародну практику публічного контролю за веденням реєстрів виборців
У Хмельницькому обговорили міжнародну практику публічного контролю за веденням реєстрів виборців. Фото: автора

У Хмельницькому обговорили впровадження ідеї електронного голосування та можливості ідентифікації громадян за допомогою ID- посвідчень.

Представники Всеукраїнської громадської організації "Центр підтримки громадських ініціатив" презентували у Хмельницькому оптимальну модель роботи Державного реєстру виборців. За словами експерта “Центру підтримки громадських ініціатив" Володимира Піньковського, багато виборців в Україні не голосують на виборах через те, що не мають такої можливості.

“Переселенці, військовослужбовці зі зони АТО, українці, які перебувають за кордоном, люди, які нездатні самостійно пересуватися часто не можуть здійснити своє виборче право й проголосувати, - говорить експерт. - Електронне голосування вирішить подібні проблеми. Завдяки такому голосуванню знизиться рівень фальсифікації, корупції під час виборів. Кожен громадянин матиме змогу самостійно простежити чи дійшов їхній голос до виборця”.

Для електронного голосування необхідно запровадити ID-картки, за допомогою якої особа зможе голосувати незалежно від місця перебування. Ідентифікаційні посвідчення запровадили вже в багатьох країнах Європи. З їхньою допомогою люди можуть не лише проголосувати, але також вони заміняють банківські картки, водійське посвідчення, проїзні квитки, картку медичного страхування та інше.

“Ми напрацювали пласт пропозицій покращення ведення Державного реєстру, враховуючи закордонний досвід голосування, - зазначає експерт “Центру підтримки громадських ініціатив" Володимир Піньковський. - Найближче для України естонський досвід. В Естонії всі громадяни мають електронне посвідчення, яке видається після 15 років. Воно містить багато сервісів. Жителі Естонії можуть в електронному вигляді без відвідування виборчих дільниць проголосувати. Вибори тривають тиждень. За цей час громадяни можуть змінювати свій вибір кандидата і голосувати необмежену кількість разів. Останній голос буде прийнятий як остаточний”.

Володимир Піньковський: якби була ID-картка, переселенці, біженці могли б без проблем голосувати на виборах

Експерт зазначає, що завдяки електронному голосуванню економиться значна сума коштів, немає черг на виборчих дільницях, а кожен громадянин може простежити, чи його голос дійшов до кандидата. Також Володимир Піньковський наголосив: естонська влада публічно заявила, що може Україні надати програми забезпечення впровадження електронного голосування й ID-карток, сервер і фахівців для навчання.

Проте в Україні ще не скоро запровадять систему електронного голосування та ідентифікаційні картки. Експерт Володимир Піньковський зосередив увагу на інноваційних перспективах розвитку Держреєстру та можливостях ідентифікації громадян за допомогою ID- посвідчень. Але поки що експерти, ІТ-спеціалісти лише обговорюють можливість впровадження електронних виборів, на практиці ж не має чіткого та послідовного механізму впровадження технологій, немає потрібної законодавчої бази.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую