ye-logo.v1.2

На Хмельниччині планують утворити 52 об'єднані громади, межі районів майже не чіпатимуть

Суспільство 6055
Михайло Загородний визнав, що реформа проходить поспіхом
Михайло Загородний визнав, що реформа проходить поспіхом. Фото: автора

Робоча група презентувала перспективний план об'єднання територіальних громад області.

На сьогодні Хмельницьку область складає 1451 населений пункт. Згідно проекту перспективного плану, пропонується утворення 52 об'єднаних територіальних громади. Серед них — 13 міських і 39 селищних та сільських громад. За словами заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка, при підготовці проекту були враховані основні принципи формування дієздатних територіальних громад — фінансова спроможність, географічне розташування, транспортне сполучення, доступність надання послуг, трудова міграція населення, а також бралися до уваги природні, етнічні, культурні та інші фактори.

“При підготовці проекту робоча група враховувала та аналізувала пропозиції, які надходили від громадян. Та не всі вони були прийняті, майже половину довелось відкинути і повернути на доопрацювання, - сказав Володимир Кальніченко. - Необхідно визнати, що розробка проекту проходила дуже складно. Навіть на сьогодні ще немає остаточних рішень щодо деяких об'єднаних громад”.

Нині в області 625 органів місцевого самоврядування.

Громади багатьох сіл і міст в різних районах досі не визначилися, з ким мають об'єднуватись. Проте проект об'єднання вже практично готовий. До прикладу, у Хмельницькому районі заплановано створення шести громад, у Городоцькому - дві, у Дунаєвецькому — чотири. У Старосинявському, Ярмолинецькому, Новоушицькому районах планується лише по одній об'єднаній громаді. Межі районів майже змінюватимуть, проте є села, які виявили бажання приєднатися до громади іншого району.

Та перспективний план формування територіальних громад не є фактом об'єднання, це лише бачення ефективного територіального устрою області. На цьому наголосив директор Хмельницького регіонального офісу реформ Сергій Яцковський.

“Примушення до об'єднання не потрібне, воно не дасть того результату, якого ми очікуємо. А формування перспективного плану і його затвердження не призводить автоматично до об'єднання громад. Це проектна модель ефективної організації місцевого управління. Ні обласна влада, ні Уряд не наділені повноваженнями приймати примусове рішення щодо об'єднання. Разом з тим, формування перспективного плану і його затвердження на сесії до 1 червня відкриває дорогу до можливостей отримати фінансування з Фонду регіонального розвитку. Для Хмельниччини на 2015 рік передбачено 124 мільйони гривень”, - зауважив Сергій Яцковський.

Такі громади можуть утворити в Славутському районі.

Голова облдержадміністрації Михайло Загородний визнав, що реформа проходить поспіхом, якби зміни впроваджувались поступово, цей процес не був би таким “болючим”, і об'єднання громад відбувалося б спокійніше.

“За тиждень ми проектний план “відшліфуємо”, це лише “чорновий варіант”. На сесії обласної ради 28 травня уже розглядатиметься перспективний проект з врахованими зауваженнями. Остаточне рішення за Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства”, - сказав Михайло Загородний.

За його словами, населенню області немає чого хвилюватися через реформу, адже після об'єднання села не ліквідовуватимуться. Відбудеться лише скорочення бюджетних витрат на апарати сільських рад, які часто-густо працюють неефективно. Водночас очільник області запевнив, що силоміць укрупнювати громади ніхто не буде, проте, не об'єднуючись, вони втрачають багато переваг.

Нагадаємо, як писала газета “Є”, після об'єднання громад школи і ФАПи у селах не закриватимуть, як того побоюються мешканці області, а довідки видаватиме староста.

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую