ye-logo.v1.2

На головній площі Хмельницького розгорнули «кладовище»

Здоров'я 3379
Фото: автора

Активісти вимагали від Уряду втрутитися у проблему закупівлі ліків для ВІЛ-інфікованих.

Вийти під стіни обласної влади активістів та хворих змусила ситуація з закупівлею ліків.

За словами активістів, вже через два тижні хворим можуть припинити видавати ліки, оскільки компанія, яка займалася закупівлею медпрепаратів, подала до суду позов із вимогою до Міністерства охорони здоров’я. Головна претензія, щоб міністерство додатково виділило кошти у зв’язку зі зміною закупівельної ціни внаслідок зміни курсу долара. Та поки суд розглядає справу, ліки закінчуються. Через два тижні закінчується термін, у який фірма мала би доставити ліки в Україну і в регіони в тому числі.

«Ми не випадково назвали свою акцію «Кладовище замість ліків», бо якщо сьогодні не звернути увагу на проблему закупівлі ліків для хворих, то завтра потрібно буде виділяти місце для кладовища для ВІЛ-інфікованих. Саме тому ми звертаємося до Прем’єр-міністра України з вимогою втрутитися у цю ситуацію», – каже голова правління Хмельницького обласного відділення всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, Сніжана Стрілець.

На місцевому рівні цю проблему вирішити, за словами активістів, неможливо, бо кошти на закупівлю виділяються централізовано з держбюджету. А вже після централізованої закупівлі ліки розподіляються в регіони. Подібні акції сьогодні відбуваються у столиці та в інших обласних центрах.

Активісти переконують - якщо не буде грошей, доведеться виділяти місце під кладовище для хворих 

За словами Сніжани Стрілець, сьогодні одна із всеукраїнських мереж веде перемовини з індійською компанією про поставки необхідних ліків. Але для того, щоб повноцінно займатися їх поставками, фірма, яка подала до суду, має повернути кошти, які отримала з держбюджету.

На сьогодні в Україні на обліку стоїть 33 тисячі ВІЛ-інфікованих, які отримують ліки за рахунок держбюджету, з них 380 – мешканці Хмельницької області.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую