ye-logo.v1.2

Депутати визначились, яких і скільки об'єднаних громад буде на Хмельниччині

Політика 4521

За створення 54 територіальних громад проголосували 56 обласних обранців.

Сьогодні, 28 травня, рішенням сесії обласної ради затвердили проект перспективного плану формування територіальних громад у Хмельницькій області. За це проголосували 56 із 73 присутніх депутатів. Та цей план не призводить до автоматичного об'єднання, він лише вказує відповідні наміри. Відтак на території області планується створення 54 спроможних об'єднаних територіальних громад: 13 міських та 41 селищних і сільських рад. Хмельницька ОДА має подати проект на затвердження Кабінету Міністрів.

За словами директора Хмельницького регіонального офісу реформ Сергія Яцковського, проект перспективного плану розробили за результатами обговорень, проведених консультацій, поданих пропозицій та із врахуванням Методики формування спроможних територіальних громад.

“В межах Новоушицького, Старосинявського та Ярмолинецького районів запропоновано утворити по одній територіальній громаді, - зазначив Сергій Яцковський. - З метою забезпечення доступності отримання населенням адміністративних та соціальних послуг, враховуючи працевлаштування громадян, навчання дітей у школах, транспортне сполучення, побажання та наміри сільських громад, передбачено зміну меж таких районів: Волочиського, Деражнянського, Дунаєвецького, Ізяславського, Полонського, Славутського, Старокостянтинівського, Теофіпольського, Чемеровецького, Хмельницького, Шепетівського та Ярмолинецького. Від них відійшли, або до них приєднали території сільських рад інших районів”.

Сергій Яцковський презентував план формування територіальних громад.

Депутати визнали, що реформа місцевого самоврядування необхідна, проте до перспективного плану у них були зауваження. До обговорення питання долучались і сільські та міські голови, і помічники депутатів.

“Те, що люди проти об'єднання — наслідок декількох проблем. Перша з них — це непоінформованість населення. Не всі читали закон, а питань виникає багато. Друга проблема — це те, що сільські голови виступають проти, бо позбуваються посад. Але думка голови не завжди є думкою громади цілого села”, - висловився голова Ізяславської РДА Борис Яцков.

Голова ОДА Михайло Загородний наголосив, що пропозиції щодо об'єднання будуть враховані. Громади ще можуть пропонувати своє бачення, оскільки процес триватиме до 15 липня.

“Ми ще зустрінемося, сьогодні ж схвалюємо лише проект перспективного плану. Законодавець має побачити помилки. У цей день сесії у восьми областях. Вчора план затвердили у Дніпропетровській області. Не всі громади виходить прорахувати через Методику, є багато питань, ідеально це зробити за короткий термін неможливо”, - сказав Михайло Загородний.

Нагадаємо, раніше планувалось створення 52 об'єднаних громад.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую