ye-logo.v1.2

За період незалежності за хабарництво засуджено лише двох суддів Хмельниччини

Суспільство 2184
Судді готові брати участь в обговоренні шляхів реформування системи правосуддя
Судді готові брати участь в обговоренні шляхів реформування системи правосуддя. Фото: автора

В обласному Апеляційному суді чекають на зміни у системі судової влади.

Система правосуддя не виконує поставлені перед нею завдання належним чином, тому для ефективного, доступного і прозорого судочинства безумовно потрібні зміни. Апеляційний суд Хмельницької області готовий виконувати завдання стратегії реформування судової влади, яку днями схвалив Президент. Про це сьогодні, 29 травня, на прес-конференції заявив голова Апеляційного суду Віктор Ковтун.

«Негативна ситуація у системі правосуддя склалася у зв’язку з низьким рівнем правової культури та свідомості суспільства, залежності суддів від інших гілок влади, низький рівень публічності і довіри до судової системи і суддів, а також через корупцію», - сказав Віктор Ковтун.

За його словами, за минулий рік практично у всіх судах спостерігалася тенденція до зменшення навантаження, натомість кількість справ і матеріалів, які надійшли на розгляд апеляційного суду, збільшилась на 32,3%. Ще кілька років тому умови роботи тут були вкрай незадовільними. Було лише чотири зали засідань із застарілими спеціальними меблями, без нарадчих кімнат чи кімнат для очікування тощо.

Судді нарікають на недофінансування системи правосуддя.

«Наразі кожен суддя має окремий кабінет, як того вимагає закон, та поки що із своїм помічником. Ремонт у кабінетах робили власними силами, адже фінансування для цього не вистачає. Завершується реконструкція та переобладнання восьми залів судових засідань із сучасними меблями та нарадчими кімнатами, кімнатами для прокурорів та адвокатів, для очікування. За запитом кожен може отримати інформацію про розгляд справи, а робота канцелярії організована так, що туди можна звертатися навіть в час обідньої перерви», - додав голова обласного Апеляційного суду.

Зараз завершується реконструкція та переобладнання восьми залів судових засідань.

Щодо корупції у системі обласного правосуддя, то, зі слів Віктора Ковтуна, за період незалежності за хабарництво засуджено лише двох суддів, останній раз – сім років тому.

«У 2012 році до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про одержання хабара у сумі 5 тисяч доларів суддею Деражнянського райсуду Дворніним за нібито сприяння у кримінальному провадженні, що розглядалось в апеляційному суді, - зауважив Віктор Ковтун. – Але незрозуміло, чому це провадження вже близько двох років розглядається одним із місцевих судів Вінницької області і рішення досі немає».

Працівники Апеляційного суду чекають на завершення судово-правової реформи, яка передбачає ліквідацію залежності суддів від законодавчої і виконавчої влади та реформування Вищої ради юстиції як єдиного органу, що відповідає за підбір, призначення, кар’єрний ріст суддів.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую