ye-logo.v1.2

У Кам'янці-Подільському танцювали краков'як та вальсували на світському балу

Культура 2660
У Кам
У Кам'янці-Подільському вирував світський бал. Фото: Альони Куземи

На вихідні у місті відбувся перший фестиваль українсько-польського мистецтва «Подільський родовід».

Фестиваль відбувся у Кам’янці-Подільському з 5 по 7 червня в рамках акції “Українська молодь читає”.
Живопис, література, музика і навіть танці, тісно пов’язані з історією Поділля та Польщі, склали основу фестивальної програми. Всі події заходу проходили у сквері «Лебедине озеро».

Під час фестивалю меломани мали нагоду насолодитись нетривіальними творами видатних композиторів, життєві шляхи яких тісно переплелись з історією нашого краю. Мелодії авторства Заремби, Завадського, Шопена, Ліста, Вітвіцького, Леонтовича звучали у виконанні місцевих музикантів та співаків.

Учні та викладачі мистецьких шкіл представили свої роботи в рамках пленеру «Пам’ятки Старого міста» та виставки художніх робіт «Художники-педагоги Поділля кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст.».
Під час «Літературного салону» працівники бібліотеки презентували творчі доробки українських та польських письменників, провели ряд цікавих вікторин та поетичних читань. Учасники фестивалю також змагалися за звання кращого знавця історії та культури Польщі та ознайомилися з відеопрезентацією “Сім чудес Польщі”.

На виставці було представлено книги та інформаційні листи про славетних поляків які залишили свій слід в історії Кам’янеччини та світовій культурі: Маурицій Гославський, Стефан Вітвіцький, Юзеф Ролле, Фредерік Шопен, Адольф Янушкевич, Адам Петкевич, Антон Коціпінський, Генрік Сенкевич та інші.
За інформацією директора департаменту гуманітарної політики Кам'янець-Подільської міської ради Альони Куземи, родзинкою виставки була експозиція документів та фотографій кінця ХІХ та початку ХХ століть, які відображали сторінки життя родини Мазур – Ляховських, що мешкала у місті з часів Речі Посполитої і нащадки якої проживають у місті в наш час.

Гості фестивалю разом з танцювальним ансамблем «Авангард» змогли вивчити популярні танці кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст.: краковяк, меньйон, полонез та польку. Найяскравішою подією фестивалю стала реконструкція світського балу, на зразок тих, що проходили на Поділлі наприкінці ХІХ ст. – початку ХХ ст.
Костюми для учасників фестивалю, та зокрема подільського балу розробила та виконала переселенка з Криму Ірина Шухтуєва. Сьогодні вона мешкає у Кам’янці-Подільському та разом з донькою працює над пошиттям історичних костюмів для місцевого проекту «Жива фортеця».
На завершення заходу господарі Літературного салону запросили усіх шанувальників польської книги та мистецтва на літературне чаювання.

Євгенія Соловська.

Фото Альони Куземи. 


 
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую