ye-logo.v1.2

Хмельницький потрапив до рейтингу українських міст, де найкраще жити

Суспільство 14214
Очолили список міст, де найкраще жити, Вінниця і Харків
Очолили список міст, де найкраще жити, Вінниця і Харків. Фото: inspired.com.ua

Якість життя оцінювали самі мешканці.

Спільно з International Republican Institute соціологічна група Рейтинг вперше провела дослідження того, як жителі українських міст оцінюють якість послуг, роботу місцевої влади та інші показники, що визначають якість життя. Результати виявились несподіваними.

Опитування проводилося з 2 по 20 березня у всіх обласних центрах України, крім Донецька та Луганська. У кожному місті експерти опитали по 800 респондентів, старших 18-ти років. Статистична похибка дослідження становить не більше 3,5%. Результати дослідження опубліковані в кінці минулого тижня, і лідерами за опитуваннями серед населення стали Вінниця та Харків, пише Ліга.нет.

Хмельницький у загальному рейтингу зайняв 7-му позицію. За якістю тротуарів наш обласний центр посів третє місце. І друге – за розвитком промислових зон.

У тому, що Вінниця вже кілька років є муніципальною «зіркою» і прикладом для наслідування, ніхто не сумнівався, а от Харків ніколи не сприймався як успішне і комфортне місто. Харків’яни вважають інакше: за їхніми оцінками, перша столиця УРСР нарівні з Вінницею – беззаперечні лідери рейтингу українських міст.

«Ці населені пункти практично еталонні (порівняно з іншими українськими полісами) за рівнем розвитку транспортної інфраструктури – 57% вінничан і 56% жителів Харкова вважають, що вона розвинена добре. Вуличним освітленням задоволені 59% жителів Вінниці та 64% харків’ян. Задоволені харків’яни і вінничани рівнем розвитку та організацією торгівлі – ці міста також на чолі рейтингу. Що стосується задоволеності розвитком публічних зелених зон у місті, то першість знову ж таки за Харковом і Вінницею», - пише Ліга.нет.

За словами засновника соціологічної групи Рейтинг Ігоря Тищенка, першість Вінниці та Харкова обумовлено лояльністю населення до мерів міст.

«Те, що зроблено у Вінниці ще Володимиром Гройсманом (був мером з 2006 по 2014 рік), абсолютно влаштовує городян. Високі оцінки Харкова, незважаючи на негативний політичний шлейф за мером Геннадієм Кернесом, я можу пояснити так: харків’яни задоволені тим, що він зробив для міста в частині облаштування та розвитку інфраструктури», – говорить соціолог.

Третє місце в рейтингу міст за рівнем комфорту розділили Тернопіль та Львів. Прорив Тернополя Тищенко називає несподіваним, і пояснює це тим, що його мешканці виявилися одними з найбільш терпимих, незважаючи на найнижчий рівень доходів по Україні – 2739 грн, що на 31% менше, ніж середньоукраїнська зарплата. Львівський феномен, на думку соціолога, обумовлений сприйняттям його як культурного та історичного міста, а також лояльністю жителів до мера Андрія Садового.

Київ – столиця, найбільше і найбагатше місто країни – відстало від лідерів за всіма критеріями доволі істотно. Низьку позицію Києва в рейтингу соціолог пояснює тим, що в столиці рівень життя і запити набагато вищі, аніж у регіонах.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую