ye-logo.v1.2

Хмельничан атакують кліщі, лікарі попереджають про небезпеку

Здоров'я 4397
Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду
Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Фото: apteka-traw.com

Від укусів цих комах постраждали навіть немовлята.

З початку цього року до Держсанепідслужби міста Хмельницького надійшло 24 повідомлення про укуси кліщів, з них 15 випадків серед дітей у віці від двох місяців до 14 років. Фахівці попереджають про необхідність бути уважними під час перебування на природі. Також треба ретельно перевіряти одяг і взуття після прогулянок.

«Існує багато хвороб, які виникають через укуси кліщів. Ці комахи є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин, а саме іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, поворотний кліщовий тиф, гарячка Цуцугамуші, везикульозний рікетсіоз, туляремія та багато інших, - каже Тетяна Вовк, головний спеціаліст відділу епідеміологічного нагляду Хмельницького міськрайонного управління Держсанепідслужби. - Сезон активності іксодових кліщів спостерігається з березня по листопад та упродовж року має два виражених піки активності – в квітні - травні та серпні – вересні».

Як розповідає фахівець, кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Існує ризик нападу кліщів в електричці, автобусі, якщо поряд є супутники, які повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів чи тваринами. Причепившись до одягу, ці комахи переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою. Повернувшись додому, обов’язково треба оглянути себе: якщо помітити комаху одразу, буде легше її видалити.

«Виявивши, що до вас присмоктався кліщ, не варто відразу панікувати, у 80% випадків укус зазвичай не буває небезпечним, якщо комаху вчасно вийняти з тіла. Якщо до лікаря немає можливості звернутись, видалення кліща проводять самостійно: розхитуючи його з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, - пояснює Тетяна Вовк. - Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Опісля слід ретельно вимити руки з милом. Видаленого кліща помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришку».

Ризик зараження хворобою залежить від тривалості присмоктування кліща: упродовж доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. У людини може з’явитися гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота і млявість. Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, призводить до тривалої непрацездатності та навіть інвалідності.

У Хмельницькому цілодобово працюють травмпункти (на території міської дитячої лікарні та міської лікарні), де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації. Фахівці радять для захисту від нападу кліщів одягатися в світлий з довгими рукавами одяг та головний убір, оглядати тіло після прогулянок.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую