ye-logo.v1.2

Гульки на ногах: не лише боляче, а й неестетично

Здоров'я 11465
Фіксатор для великого пальця  лише на деякий час полегшить страждання,  але не ліквідує усі дефекти ступні, – переконує Олексій Стефанчук
Фіксатор для великого пальця лише на деякий час полегшить страждання, але не ліквідує усі дефекти ступні, – переконує Олексій Стефанчук . Фото: з архіву редакції

Деформацію стопи, здебільшого, викликають хвороби хребта. Постійне носіння взуття на підборах сприяє цьому

 Розпластаність ступні із зовнішнім відхиленням великого пальця і формуванням деформації на плюснево-фаланговому суглобі, далі починається кісткове розростання – у народі таку деформацію називають гулькою біля великого пальця. Через неї дуже важко підібрати нормальне взуття та й взагалі стає боляче ходити. Більше ця хвороба властива жіночим ногам. І якщо взимку гулька приносить лише фізичні страждання, то влітку додається ще й косметична проблема: у босоніжках та легких туфлях нога виглядає негарною.

Шукай причину у хребті

«Цю деформацію потрібно розглядати не лише через призму локальних явищ, а так званих дегенеративних явищ у кінцівці, – каже завідуючий травматологічним відділенням Хмельницької міської лікарні Олексій Стефанчук. – Чому формується така деформація? Починається з того, що сплющується поперечне склепіння. Анатомічно на ступні є три точки опори: п’ятка, головка першої та п’ятої плюсневої кістки. Друга, третя і четверта мають працювати як допоміжна опора. Якщо починаються дегенеративні явища, то навантаження припадає на другу, третю і четверту головки плюсневих кісток. А на підошві починає формуватися сухий мозоль. Потім деформується перший палець. Людині стає важко ходити, а деформований палець болить».

Однак усі ці зміни не стаються самі по собі. Зазвичай цьому сприяють захворювання хребта, патології крижово-клубових з’єднань, травми, фізичні перевантаження. Так само сприяють деформації хребта і, як наслідок, деформації стопи і такі улюблені багатьма жінками туфлі на високих підборах. «Коли жінка взуває туфлі на високих підборах, вона наступає на передній відділ ступні. При цьому зростає напруження на поперековий відділ хребта. Якщо жінка часто ходить на високих підборах, у поперековому відділі хребта відбуваються важкі зміни. Наступний етап – деформація ступні», – каже лікар.

Пігулки та супінатор гульку не зменшать

На перший погляд, запобігти деформації хребта, і, як наслідок – ступні, дуже легко. Насамперед, підбори мають бути не більше трьох-чотирьох сантиметрів. Туфлі на шпильках можна взути хіба що на якусь вечірку, де ви пробудете у них усього кілька годин. Влітку взагалі дуже корисно ходити босоніж. Якщо ви страждаєте від надмірної ваги, то однією з методик терапії кісточки на стопі стане схуднення. Адже чим більша маса тисне на ноги, тим більше розростається гулька. Ще варто зменшити вживання солі.

На початкових стадіях хвороби теж можна запобігти біді, так би мовити, консервативно. Насамперед – приділити увагу хребту. Допоможе і носіння спеціальних ортопедичних устілок, супінаторів, силіконових міжпальцевих валиків та пальцевих коректорів. Часто усе це тільки полегшує стан хворого на якийсь період, але не лікує усі деформації стопи. Тому вестися на рекламу в Інтернеті, купувати дорогі фіксатори, мазі й пігулки і чекати швидкого одужання не варто.

А от якщо ступня вже деформована, і гулька болить та заважає ходити, ніякі примочки чи пігулки не допоможуть. Якщо хочете назавжди позбутися гульки, а разом з нею і болю, доведеться погоджуватися на операцію. Причому, потрібно ще й звернути увагу на хворий хребет, через який ви, власне, й отримали проблеми зі ступнею. Хоча ортопеди кажуть, що деформація стопи розвивається повільно і навряд чи після операції ви знову матимете ту саму проблему, на хребет все одно варто звернути увагу. Адже неліковані хвороби хребта призведуть до інших проблем зі здоров’ям. «Ми володіємо методиками різних реконструктивних операцій на ступні, у тому числі малоінвазивних, – продовжує Олексій Стефанчук. – Найпростіша операція полягає у тому, що ми просто видаляємо гульку. Це у тому випадку, коли немає поперечного сплощення ступні та зовнішнього відхилення пальця. Але у багатьох випадках доводиться виконувати різні реконструктивні операції, щоб заново сформувати поперечне і поздовжнє склепіння ступні, щоб відновити ті три точки опори, про які ми говорили раніше. А ще – ліквідовуємо зовнішнє відхилення пальця. Для цього виконуються різні види операцій. Яку саме методику обрати, вирішує лікар після діагностики та врахування стану хворого». Операції ці із розряду складних. Але їх з успіхом виконують в центрі травми обласної лікарні, травматологічному відділенні Хмельницької міської лікарні та травматологічних відділеннях деяких районних лікарень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую