ye-logo.v1.2

Найбільшою проблемою у діагностиці аутизму є неосвіченість педагогів і лікарів та страх батьків

Здоров'я 5903

В Україні цю хворобу діагностує психіатр, а у Польщі, до прикладу, сімейний лікар.

Перше, що кидається в очі, це те, що дитина не говорить, але в нашому суспільстві, особливо старші люди, люблять сказати: "Та це нічого, що не говорить, ще розговориться". Батьки заспокоюються і відкладають бажання шукати проблему. Наступною проблемою є те, що педагоги знають про аутизм тільки по згадці на якихось викладах. Якщо ж така дитина порапляє в звичайний дитячий садочок, на неї дивляться, як на невиховану, і сваряться з батьками, мовляв, ті погано виховали своє дитя. Але навіть якщо у батьків все ж зароджується підозра на аутизм у своєї дитини, або хтось їм про це скаже, наступає ще один важкий етап, своєрідний психологічний бар'єр - звернутися по допомогу до психіатра. Адже в нашій країні такі діагнози ставить саме психіатр. А думка, яка побутує в суспільстві, та страх перед кабінетом, на дверях якого написано "лікар-психіатр", ускладнює становише дитини. Адже, чим раніше продіагностують і виявлять хворобу, тим раніше почнеться терапія, і шанс змінити ситуацію на краще, зросте. 

У Польщі, наприклад, подібні діагнози ставляться під час консультацій у сімейного лікаря, куди прийти батькам психологічно простіше. Ну, і, звичайно, освіта самих терапевтів краща за нашу, що збільшує шанс більш раннього діагнозування.

Кілька речей, на які варто звернути увагу батькам. Якщо ваша дитина: 

- не дивиться в очі;

- не говорить, або говорить окремі слова;

- не реагує на власне ім'я;

- не грається з іншими дітьми;

- коли приходять гості, ховається або тікає в іншу кімнату;

- не любить, коли її обіймають;

- не показує пальцем, чого прагне, а тягне вашу руку;

- не посміхається, або робить це неприродньо;

- не любить бувати в нових місцях.

Якщо подібну поведінку ви спостерігаєте за своєю дитиною, варто звернутися до психіатра. Увага! Навіть якщо дитина має усі з перелічених ознак, це ще не означає, що в неї саме аутизм. Але напевно означає, що варто звернутися до спеціалістів. 

Здоров'я усім нам і нашим дітям!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую