ye-logo.v1.2

Де і як можна відпочити на Хмельниччині

Туризм 20728
Дністер чудово підходить для водного туризму: сплавлятися на катамаранах чи плотах тут одне задоволення, адже річка достатньо широка, спокійна і не дуже глибока
Дністер чудово підходить для водного туризму: сплавлятися на катамаранах чи плотах тут одне задоволення, адже річка достатньо широка, спокійна і не дуже глибока. Фото: автора

В області є чимало мальовничих місць, які приваблюють туристів

Щоб добре відпочити влітку, засмагнути і вдос-таль наплаватися, не обов’язково їхати у Єгипет чи Туреччину. Навіть якщо чорноморські курорти вам не по кишені, існують прекрасні варіанти відпочинку на малій батьківщині. Хмельниччина багата на чудові рекреаційні місця, які забезпечать якісний, в той же час і бюджетний відпочинок. По-перше, на дорогу доведеться витратити менше, по-друге, оренда житла, наприклад, у Рудківцях, що на Дністрі, виявиться меншою, ніж за аналогічні умови в Одесі чи Затоці.

Дністер

Дністер – одна з найбільших річок України, і значна її частина протікає територією Хмельниччини. Фантастичні краєвиди річки, каньйону, лісів і пагорбів доповнює унікальний мікроклімат, м’який і теплий. На Дністрі можна плавати і засмагати, ловити рибу, кататися на човнах і катамаранах, а ще здійснювати цікаві екскурсії, наприклад, відвідати скельний монастир у Бакоті або чоловічий монастир у селі Непоротове, що на протилежному, чернівецькому березі. Дністер також чудово підходить для водного туризму: сплавлятися на катамаранах чи плотах тут одне задоволення, адже річка достатньо широка, спокійна і не дуже глибока.

Села, що розкинулися вздовж водної артерії, пропонують відпочинок на будь-який смак і кишеню. Наприклад, можна розбити наметовий табір (Бакотська затока, Рудківці Новоушицького району), винайняти дешеві будиночки зі спартанськими умовами чи кімнату у приватному секторі (ті ж Рудківці, Устя Кам’янець-Подільського району), поселитися у садибі зеленого туризму, де вас годуватимуть домашніми стравами з власного городу (Сокіл Кам’янець-Подільського району), влаштуватися у затишному котеджі чи готелі з усіма зручностями (Врублівці та Велика Слобідка Кам’янець-Подільського району).

Городоцький район

Сатанів Городоцького району – курорт, добре відомий за межами Хмельниччини. Розташоване серед мальовничих Подільських Товтр на березі річки Збруч, містечко привертає любителів санаторного відпочинку та екскурсійного туризму. Тут можна попити цілющої мінеральної води, підлікуватися у санаторії, покупатися у штучному водоспаді та погуляти лісистими пагорбами.

У Сатанові можна поблукати мальовничими руїнами старовинного замку.

Архітектурні пам’ятки Сатанова роблять його туристичною перлиною Поділля. Можна відвідати руїни старовинного замку, який колись був могутньою твердинею на Збручі, а потім перетворився на цукровий завод, зазирнути у в’їзну міську браму, на якій зберігся герб власника містечка, або сходити на екскурсію у синагогу. Зовсім нещодавно старовинну архітектурну пам’ятку, яка розвалювалася на очах, повністю відновили. Якщо ви були у храмі два роки тому, тепер не впізнаєте його: мармурова підлога, різьблені дерев’яні шафи та лави, старовинний арон-кодеш (найсвятіше місце у синагозі, де зберігається Тора – прим. авт.) з автентичними фресками.

У трьох кілометрах від Сатанова, неподалік від курорту з такою ж назвою, є православний Троїцький монастир оборонного типу, а в урвищі під ним – рукотворні печери-келії, в яких жили монахи у сиву давнину.

Ще одне місце на Городоччині, яке підійде для літнього відпочинку, – село Мартинківці, відоме водосховищем та гідроелектростанцією. Тут можна влаштувати бюджетний кількаденний відпочинок, поселившись на місцевій турбазі або кемпінгу. Навколо водосховища є прекрасні ліси і галявини, де можна відпочивати дикуном. Плавання, риболовля, катання на човнах, волейбол та інші рухливі ігри (на території колишнього піонерського табору є спортивні майданчики – прим. авт.), піші прогулянки – неповний перелік занять у Мартинківцях.

Голубі озера

Не меншої уваги відпочивальників заслуговують Голубі озера, що у Славутському районі. Колишні промислові кар’єри перетворилися на мальовничі водойми з прозорою водою і піщаним дном. Каскад із п’яти озер входить у гідрологічний заказник, найвідомішою є водойма поблизу села Стригани.

Влітку у спекотну погоду у заказнику багато туристів. Тут популярний родинний відпочинок з дітьми. А ще на Голубих озерах чимало рибалок, адже тут водяться у великій кількості короп, щука, карась, лин та інша риба.

Навколо водойм сосновий ліс, який врятує від спеки та порадує цікавими прогулянками. Біля Голубих озер можна зупинитися на туристичній базі, агросадибі чи влаштуватися із наметами.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую