ye-logo.v1.2

Поради туристу. Що взяти у похід, а що — залишити вдома?

Туризм 12923
Вдало і компактно спакований рюкзак дозволить вам з легкістю долати складні гірські маршрути
Вдало і компактно спакований рюкзак дозволить вам з легкістю долати складні гірські маршрути. Фото: автора

Існує універсальний мінімальний набір речей, який допоможе вам комфортно почуватися у різних умовах

Пам'ятаю, як більше десяти років тому пакування рюкзака для чергового походу було важливою подією. На це треба було виділити кілька годин, написати список усіх необхідних речей, скласти їх в купу посеред кімнати, засунути у рюкзак. Зрозумівши, що він надто важкий, розпаковути рюкзак знову, критично переглянути усі речі, відкинути щось зайве і пакувати знову. Тепер же ця процедура минає швидко і безболісно.
Для тих, хто збирає свій перший (або ж десятий) рюкзак, пропоную зупинитися на основних речах, які знадобляться у пішому поході. Розглядати кожну річ детально не будемо (про це можна написати цілу книгу), зупинимося лише на основних параметрах.

Найголовніші речі
В першу чергу, нам знадобиться туристичний рюкзак, міцний і надійний, з твердою спинкою, міцним дном, надійними заплічними і поясним ременями. Перевірено на власному досвіді: нормальний туристичний рюкзак — найважливіша річ у поході (саме у пішому поході, хоча я навіть на пляжний чи екскурсійний відпочинок, в поїздки потягом чи польоти літаком беру рюкзак, а не валізу на колесах).
До необхідних речей належать намет, туристичний килимок та спальник. Детальніше про них читайте у наступних публікаціях.

Надійний двошаровий намет захистить від негоди.

Вибір взуття та одягу залежить від пори року і клімату. Головна вимога до взуття — зручність і надійність. Це можуть бути міцні трекінгові черевики або сандалі, в якості змінного взуття можна взяти легкі шльопанці.
З одягу слід взяти дві футболки, дві пари штанів і дві кофти (один комплект одягаємо на себе, інший — на зміну, щоб ходити у таборі під час стоянок, особливо якщо ви намокли під час переходу). Штани для ходьби повинні бути легкими і міцними, достатньо вільними, щоб не сковувати рухів, не продуватися сильно вітром і швидко сохнути.
Якщо є зайві кошти, можна придбати термобілизну, яка добре відводить піт від тіла і швидко сохне. Однак і без неї можна обійтися.
Легка і тепла кофта з флісу — відмінний варіант на випадок холоду. Навіть після намокання вона продовжує гріти, і сохне дуже швидко. Не беріть важких і об'ємних шерстяних светрів, віддайте перевагу тонким і теплим кофтам.
Для захисту від вітру та дощу потрібна куртка або вітровка. Я вважаю, що її треба брати в походи і влітку, навіть якщо не передбачається холодів або проливних дощів.
Обов'язковий елемент — дощовик і\або водонепроникна накидка на рюкзак. Якщо останньої немає (та навіть якщо є), рекомендую пакувати усі речі в окремі целофанові пакети, а потім усе разом — у великий целофановий мішок (продаються на базарі для соління овочів). Це дуже зручний додатковий захист речей від намокання. Він особливо актуальний у Карпатах, де зливи бувають досить часто.

Набір основних речей для походу. Фото: usingpeople.net.

Це важливо
Обов'язковий набір індивідуального посуду: кружка, миска, ложка і ніж. Хочете зекономити на вазі і об'ємі, візьміть одну глибоку ємність для їжі і пиття (але тоді її доведеться частіше мити), а краще — набір індивідуального посуду з якісного пластику, який складається за принципом матрьошки. Набір посуду для приготування їжі та саму їжу слід розраховувати для всієї групи в залежності від кількості людей і днів походу.
Ще одне важливе пристосування — ліхтарик, який допоможе пересуватися у темряві, а також — сірники чи запальничка. Сірники також запакуйте у целофан, прихопіть сухий спирт для розпалювання вогнища у мокру погоду. Ще кращий варіант — мати компактний газовий пальник і балон, тоді готувати їжу можна швидко і зручно у будь-яку погоду.
В аптечці слід мати бинт, засіб дезінфекції, пластир, мінімальний набір ліків (знеболюючі, жарознижуючі, активоване вугілля та інші). Аптечки буде достатньо однієї для всієї групи, якщо користуєтеся специфічними ліками — візьміть їх окремо.
Якщо берете з собою фотоапарат або відеокамеру, подбайте про запасні акумулятори або батарейки і захист техніки від вологи. Штатив, особливо великий, брати не варто, це невиправдана зайва вага. Документи, карти, гроші також пакуйте в водонепроникні пакети.
Пакуючи засоби особистої гігієни, віддайте перевагу маленькому рушникові, одному-двом одноразовим пакетикам шампуню, а зубну пасту візьміть одну на всіх, і чим менший тюбик, тим краще! Зате туалетного паперу можете сміливо брати цілий рулон, в поході він заміняє серветки і стає в нагоді у багатьох випадках. З косметики може стати в нагоді дитячий та сонцезахисний крем.

Поради
Можливо, щось із запропонованого списку буде зайвим для вас, а чогось, навпаки, не дістає. У будь-якому випадку, перед тим, як покласти якусь річ в рюкзак, тричі подумайте, наскільки вона необхідна, і чи не можна її замінити схожою, але легшою.
Не тягніть важких книг, розкладних стільчиків, сокир та інших речей, без яких можна обійтися. Варто не лише не брати зайвих речей, а й усе, що взяли, пакувати компактно. Як це зробити, читайте у наступних публікаціях. І пам'ятайте, що кожного наступного разу пакувати рюкзак буде легше.
 

Коментарі:

максим 22.02.2016 10:01

Дуже гарна стаття, одразу видно досвідчених мандрівників. І про вітровика, і про фліс дуже правильно. У будь-яку погоду ! Все ж таки бажано усі індивідуальні засоби ( хоча б мінімальні ) у групових походах мати кожному своє. Інакше при випадковій втраті вантажу, чи , не дай Бог, товариша з вантажем, уся група ризикує. Це стосується комплекту виживання та аптечки, сухпая і води, менше- " мильно-рильного"... Дякую за статтю. Натхнення вам!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую