ye-logo.v1.2

Різниця між українською і російською мовами та Майдан «затягнули» до дискусії багато росіян

Суспільство 4435

24-річна хмельничанка Ольга Рєзнікова знайомить світ з Україною завдяки відеоблогу англійською мовою.

Маркетолог з Хмельницького Ольга Рєзнікова веде власний Ютуб-канал, де розміщує свої інформаційно-пізнавальні відео про Україну англійською мовою. Дівчина черпнула нахтнення з Євромайдану та близько року тому почала розповідати іноземній аудиторії про життя в Україні. На сьогодні канал дівчини вже має 2 144 підписників зі всього світу, 204 198 переглядів та декілька десятків відеоматеріалів про Україну.
«Під час Євромайдану, як і багато моїх співвітчизників, відчула загострення національної гідності та бажання щось робити для країни. Дослідила, що в Інтернеті практично немає пізнавальних та цікавих роликів про Україну. Зрозуміла, що світу не відома Україна від своїх друзів-іноземців, та була переконана, що нам є про що розказати, окрім борщу. Займаючись таким хобі, зауважила, що інтерес людей з інших країн до української культури та України більший, ніж нам здається», - каже Ольга.
Дівчина розповіла Газеті “Є” про те, що думають іноземці про Україну та українців.

- Олю, якими були ваші кроки до створення першого відео та мотивація?

- Україна цікава! Я взагалі нічого не знайшла про неї англійською мовою в Інтернеті у доступному та цікавому для іноземців форматі. Дуже багато інформації про війну, про життя українців в Америці, про еміграцію, але зовсім немає нічого про життя в Україні. Тому я вирішила створити такий блог!
Ніякими особливими методами популяризації свого відео не користувалась, просто розмістила на Ютубі перші ролики, а там глядачі самі за ключовими словами знайшли. Це є доказом того, що люди з інших куточків світу цікавляться Україною.

- Яка ваша аудиторія, і чим їм цікава Україна?

- У кожного глядача різна мотивація, наприклад, багато американців мають українське походження, тому вони проявляють величезний інтерес до мого відео, часто задаючи додаткові питання та підтримуючи дискусії. Це 40% моїх глядачів, а ще українці (я сама не розумію, чого вони мене дивляться), потім Канада, Австралія, Великобританія, Німеччина, Росія та інші країни.

- Чи чимось відрізняються коментарі російських глядачів він решти аудиторії?

- Спочатку не було нічого особливого, бо перше моє відео було загальним: про клімат і щось подібне. Але декілька моїх матеріалів, які я нещодавно зробила, про різницю української мови і російської, про Майдан, «затягнули» багато російських коментаторів, які відстоюють свої теорії щодо української ідентичності та причетності до Росії. Але, слід зазначити, що так само є багато толерантних та неагресивних російських глядачів.

- Як ви підходите до питання вибору теми для свого відео?

- Багато сайтів пишуть про Україну, але вони пишуть для нас – для українців. Дуже важко знайти якийсь цікавий матеріал по-англійськи. Нам треба популяризувати та відкривати Україну світу, бо попит на це є, і ресурси в нас теж чималі. Творчої кризи в мене не буває, бо в коментарях завжди глядачі залишають запитання, і якщо я бачу, що вони багато раз повторюються, то я обов’язково знімаю відео-відповідь. Також маю власні ідеї щодо наступних роликів. До кожного відео ретельно готуюсь, читаю, досліджую, аналізую інформацію, а це разом зі зйомкою та монтажем забирає чимало часу, тому не маю розпорядку публікацій, як інші блогери. Для мене головне – лаконічність та інформативність мого продукту.

- Всі ваші відеоматеріали, незалежно від теми, англійською мовою, розкажіть, де ви її вивчили?

- У нас в країні є проблеми: по-перше, молодь не знає англійську, по-друге, ми поляризуємо інформацію про Україну для іноземців, а новини, які вони дивляться - не кращий наш представник. Дуже дивно, що в Україні та, зокрема в Хмельницькому, всі вчать англійську, але дуже мало людей її знають. Особливо молодь!
Я англійську мову вчила в школі, як і більшість, та в житті ніколи нею не користувалась, але, навчаючись в університеті, брала участь в різних міжнародних конференціях, мала можливість практикувати. Багато займалась самовдосконаленням: спілкувалась зі своїми друзями-іноземцями в Скайпі, дивилась фільми англійською, читала англомовну пресу.

- Які українські теми найцікавіші для іноземців?

- Найбільш обговорюваними є відео, де я розказую про безпеку туристів в Україні, українсько-російські відносини та про українську та російську мови. Деякі іноземці часто спеціально вивчають українську мову з декількох причин: або планують в нас вести бізнес, або подорожувати, або щоб приїхати та одружитись на українці. Останніх - близько 50%, бо як виявляється, в деяких країнах існує легенда, що українки найкращі в світі жінки та дружини. Потенційним закордонним кавалерам здається, що якщо вони будуть говорити українською мовою в Україні, то серця наших дівчат розтануть, і їх одразу приймуть за своїх. Але часто відчайдухи, які приїжджають в Україну, та готові розмовляти українською в пошуках дружини, чекають два розчарування: перше - це те, що в Києві дівчата розмовляють російською, і закордонному нареченому нема як до них підступитись зі своєю українською, а друге - це недобросовісність дівчат, які просто мріють виїхати з України за рахунок таких залицяльників. Багато питань від моїх глядачів щодо шлюбних агенцій, тому нещодавно я записала відео-інтерв’ю з власником однією з них, де він дає поради всім шукачам сімейного щастя в Україні, як не потрапили в халепу.
В мене дуже дружні відносини з моїми глядачами, часто вони питають порад, готуючись до поїздки в Україну, розповідають про минулий досвід подорожування тут. Буває, що їхнє захоплення нашою країною аж мене дивує, до прикладу, до один з моїх підписників з Мексики спеціально взяв відпустку на чотири дні, щоб приїхати в Київ. Ми з ним зустрілись та прогулялись по Києву, поспілкувались та відвідали Межигір’я. 
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую