ye-logo.v1.2

Об'єднання громад. Перші судові позови у Хмельницькому районі (ДОКУМЕНТ)

Суспільство 3575
Фото: автора

Рішення сесії Хмельницької обласної ради, яка відбулася 13 серпня оскаржуватиме у суді голова Ружичанської сільської ради.

Територіальна реформа крокує країною семимильними кроками. Встигнути хочуть до старту виборчої кампанії. Громади — щоб провести перші вибори вже за рахунок держбюджету, а влада — щоб вибори провести уже по-новому.
Та не все так просто. Минулого тижня обласні депутати прийняли рішення про утворення 23 територіальні громади, з них п’ять міських, дев’ять селищних та дев’ять сільських. Ці громади на чергових виборах обиратимуть місцеві органи влади: голів районних та міських рад. А вже після цього, новообрані органи влади визначатимуть скільки у кожній громаді буде старост та коли саме відбуватимуться їхні вибори.
У Хмельницькому районі “добро” від облради отримали Чорноострівська селищна та Лісовогринівецька, Гвардійська та Розсошанська сільскі ради.
Та от з останньою вийшов казус. Ружичанська, Андрійковецька та Розсошанська сільські ради з усіма селами, які до них входили, тепер утворюють одну територіальну громаду — Розсошанську. Тобто це означає, що всі місцеві ради пройшли процедуру об'єднання: відбулися обговорення об'єднання серед людей, місцеві депутати прийняли відповідні рішення (а це мають бути три різні рішення — авт.), Хмельницька облдержадміністрація дала висновок про відповідність цих рішень Законам України та Конституції, сільські депутати, після цього прийняли рішення про добровільне об'єднання і воно, разом із поданням і висновком, було подано до обласної ради на розгляд.
За інформацією представників Хмельницької облдержадміністрації, висновок Ружичанській сільській раді вони надали 13 серпня, тобто в той самий день, коли й відбувалася сесія обласної ради. Коли вони встигли і провести сесії місцевих рад, і разом з усіма супутніми документами встигнути подати це на розгляд депутатів облради, в облдержадміністрації, м'яко кажучи, губляться у здогадах.
“Без мене зробили сесію, хоча я була на роботі. Я навіть не знала, що документи всі подані до облдержадміністрації та облради! 11 серпня вони, ніби то, провели сесію і подали документи на висновок. Забрали вони його (висновок — авт.) 13 серпня, і тоді ж обласна рада приймає рішення про створення Розсошанської громади. Як так швидко? В мене на руках є всі документи. Я своїм рішенням наклала вето і проінформувала пр це обласну владу. Буду оскаржувати рішення сесії обласної ради. Не можуть 10 депутатів вирішувати за все село”, — переконує голова Ружичанської сільської ради Лариса Андрєєва.

Коли катавасія з об'єднанням громад починалася, “свататися” до Ружичанки їздили чиновники з міста. Кажуть частина людей “за” об'єднання з обласним центром, а частина — “проти”.
У голови обласної ради Івана Гончара своя версія чому люди не хочуть об'єднуватися з Хмельницьким. Каже — люди в селах бояться об'єднуватися з містами, бо вважають, що місто почне розпоряджатися їхньою землею.

Після об'єднання громад, у найбільших населених пунктах сформують місцеві ради, а в селах, замість звичних до нині сільських рад, з'являться старости.
Згідно з перспективним планом розвитку території Хмельницької області, заплановано створити 54 територіальних громади. Станом на середину серпня утворено 23 громади, ще кілька на стадії завершення процесу.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую