ye-logo.v1.2

Церква – місце, де людина ховає тіло і відкриває душу

Суспільство 5333
Храм – не місце для розмов, це – місце тиші і молитви, – каже отець Віктор Лутковський
Храм – не місце для розмов, це – місце тиші і молитви, – каже отець Віктор Лутковський. Фото: з архіву редакції

Богу не важливе ваше вбрання, для Нього головне – чистота душевна

До храму хоч раз у житті заходить кожна людина. Ми попросили священиків – настоятеля римо-католицької парафії Святого Станіслава, єпископа і мученика, що у Городку, отця Віктора Лутковського та секретаря Хмельницької єпархії Української православної церкви Київського патріархату митрофорного протоієрея Володимира Марущака – пояснити деякі аспекти поведінки у храмі.

– Збираючись до храму, ми намагаємося вдягнути найкраще, що маємо у шафі. Але не завжди те вбрання є доречним у церкві.

Отець Володимир Марущак:

– Я би сказав, що дрес-коду для церкви немає. Пам’ятайте про те, що ви йдете до Бога, тому й одяг має бути відповідний – чистий, святковий. Він має бути зручним для вас, але не зухвалим, не надто відкритим, щоб не відволікав від молитви ані вас, ані оточення. Щодо жіночих брюк, то ніяких заборон не існує, жіночі брюки, вдягнуті до церкви – то не катастрофа. Взагалі я ніколи не акцентую увагу прихожан на вбранні. Адже Бог дивиться на чистоту душевну, а одяг – це просто елемент нашої культу¬ри. Традиційно жінки заходять до храму з покритою головою, але я би не сказав, що без хустини вхід до храму жінці заборонений. У Святому Письмі йдеться: «Покровом жінки є її волосся». Коли жінка приступає до таїнства вінчання, то у молитві, яку читає священик, є такі слова: «Жінка нехай приносить хвалу й подяку Богові з покритою головою». І так повелося, що заміжні жінки заходили до храму у хустині. Дехто вдягає хустину і дівчатам, але це не обов’язково. Та якщо у вас немає хустини, а є потреба зайти до церкви, сміливо заходьте.

Отець Віктор Лутковський:

– Храм не можна порівнювати з місцем розваги. І навіть якщо хтось не чув ні про які правила поведінки у храмі, не читав християнської літератури, то, збираючись до церкви і перебуваючи у ній, варто дослухатися до своєї совісті. Потрібно розуміти, що храм – місце, де люди моляться. І ніщо не повинно відволікати від молитви. У католицькій і православній церквах традиції вбрання майже однакові. Відмінність лише у тому, що у католицьких жінкам не обов’язково мати головний убор. Суть одягу для храму у тому, щоб прикрити тіло. Для жінки – сукня з довгими ру¬кавами чи хоча б невеличкими рукавчиками, якщо це літо і спекотно. Сукня не повинна мати глибоких вирізів, не бути надто короткою. Щодо жіночих брюк, то ми розуміємо, що культура змінюється, і суворої заборони щодо брюк немає. Для чоловіків – костюм або звичайні брюки і сорочка, теж бажано з довгими рукавами. До храму неетично приходити у пляжному одязі чи вбранні для відпочинку. Чому так? Бо церква – це місце, де людина ховає тіло і відкриває душу для Господа.

– Що потрібно насамперед зробити, коли заходиш до храму?

Отець Віктор Лутковський:

– Насамперед – вимкніть мобільний телефон або хоча б поставте його у тихий режим. Вести телефонні розмови у храмі – ознака низької культури. Завжди слід пам’ятати, що храм – місце, присвячене Богові. Господь присутній у дарохранительниці і Пресвятих Дарах. У католицькій церкві прийнято віддавати честь Богові через поклоніння – потрібно клякнути на одне чи два коліна і перехреститися. Надалі займаєте місце, де будете молитися на Літургії чи самостійно.

Отець Володимир Марущак:

– Традиційно, заходячи до храму, ми віддаємо шану Богові. Тобто, треба перехреститися і поклонитися. Але я не сказав би, що без цього не можна заходити до храму. Усі ваші дії мають відбуватися за станом душі. Й дотримання традицій – справа добровільна.

– Маленьким дітям важко висидіти цілу службу, тож батьки чи бабусі-дідусі намагаються чимось зайняти дитину: беруть до церкви солодощі, іграшки. Діти бігають, кричать, кидають один одному м’ячики тощо.

Отець Володимир Марущак:

– Через те, що у вас маленькі діти, не можна відмовлятися від відвідин храму, йдіть до церкви разом з дітьми. Те, що дитина грається – це нормально, адже гра для дитини – природний процес. Якщо дитина дуже капризує, вийдіть з храму, побудьте трішки надворі. А коли маля заспокоїться – зайдіть. Щодо іграшок, то, звісно, не потрібно перетворювати церкву на ігровий майданчик. Але одну, найулюбленішу іграшку дитини, можете взяти – доки вона не звикне відвідувати церкву і не навчиться молитися.

Отець Віктор Лутковський:

– Маєте маленьких дітей – беріть їх до храму, приходьте на службу Бо¬жу. Бо якщо дитину змалку не навчити відвідувати храм, потім це зробити буде важче. Зрозуміло, що дитячий плач, біганина, крик відволікають священика і інших парафіян. Ми рекомендуємо батькам з дітьми у такі періоди заходити до закристії, де є стільці, водичка. У деяких храмах навіть є спеціальні місця для дітей. Та все-таки найкраще, коли дитина разом з батьками перебуває у храмі, вчиться молитися. Мама чи тато мають стежити за нею і заспокоїти, коли вона бешкетуватиме. Подивіться на наших міністрантів. Серед них є маленькі хлопчики. Я пам’ятаю, як ще недавно вони бігали у храмі, а через кілька років вже не лише тихенько сидять, а й допомагають священику під час служби.

– Часто у храмах є бабусі, котрі завжди знають, що і як ти маєш зробити. Постійно чуєш від них: там не стій, підійди сюди, купи свічку... Як реагувати на усі ці поради?

Отець Володимир Марущак:

– Ці бабусі більше звертають увагу на традиції та забобони і, на жаль, часто відвертають від церкви людей, які у якийсь момент відчули потребу відвідати храм. Раджу не звертати на них уваги. Привітайтеся, подякуйте за пораду і виконайте те, для чого сюди прийшли. А ще краще – скажіть про цих порадників місцевому священику чи настоятелю храму.

Отець Віктор Лутковський:

– Допомогти людині потрібно, якщо вона вашої допомоги чи підказки потребує, робити це треба делікатно, з любов’ю. Якщо до вас звертаються з порадами, яких ви не потребуєте, не дратуйтеся, подякуйте і зробіть те, для чого прийшли до храму. Якщо пораду дали слушну, скористайтеся нею.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую