ye-logo.v1.2

У Славутському районі відкриють пам'ятник повстанцям, які загинули у бою з російським царським військом

Історія 3155
Повстанці загинули біля Миньковець
Повстанці загинули біля Миньковець. Фото: litopys.com.ua

Монумент встановлять неподалік Миньковець, де відбулось нерівне протистояння.

Поблизу Миньковець Славутського району на місці битви поляків і українців з набагато чисельнішим загоном російської царської армії встановлять пам'ятний знак. Урочисте відкриття монументу повстанцям, які полягли у боротьбі з окупантом у 1863 році, відбудеться 30 серпня у миньковецькому лісі, де знайшли спочинок герої.

Як повідомляє видання Славута NEWS з посиланням на голову Славутського відділення Спілки поляків України Марію Ковальчук, того ж дня відбудеться історична конференція за участі відомих польських та українських істориків та краєзнавців.

Як пишуть історичні джерела, 1863 року під селом Миньківці відбувся кривавий бій між царським військом і повстанцями, які прибули сюди з різних куточків Волині. Московити в кількості 5 сотень козаків і 300 фінських стрільців під командуванням полковника гвардії Дурнова та при допомозі озброєних селян атакували вранці 22 травня табір повстанців у невигідній для поляків позиції.

Повстанські сили, очолювані Владиславом Цехоньським, складалися з 4 загонів піхоти (480 осіб), 100 косинерів під керівництвом офіцера Стефана Крашевського і двох ескадронів кавалерії під командуванням капітанів Краєвського та Клюковського. По оточених повстанцях вели вогонь. У бою, який тривав кілька годин, загинуло майже 100 повстанців, а в полон потрапило, за одними даними 56, за іншими – біля 400 осіб.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую