ye-logo.v1.2

Високі тарифи виганяють хмельничан до лісу

Економіка 3198
Чотири кубометри сухих дров у середньому замінюють тисячу кубометрів газу
Чотири кубометри сухих дров у середньому замінюють тисячу кубометрів газу. Фото: автора

Зі стрімким подорожчанням тарифів на газ дедалі більше українців переходять на альтернативне паливо

Чи всі дрова однаково горять? Як вибрати якісні? У скільки обійдеться населенню альтернативне паливо і чи вистачить його на всіх? Про це та інше журналісти «Сімейної газети» розпитали у лісівників Хмельниччини.

«Чотири кубометри сухих дров у середньому замінюють тисячу кубометрів газу, – зауважує заступник начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Колесник. – Та у порівнянні з газом, дрова – це продукт, який легко відновлюється».

Дрова різних порід горять по-різному розповідають в Ізяславському лісовому господарстві. Для опалювання житла найкраще використовувати листяні породи деревини.

«Дрова з берези легко рубати, але важко розпалювати. Вони можуть горіти вологими, тому що мають невисоку вологість, виділяють багато тепла, але за нестачі повітря дуже димлять й утворюють дьоготь, що осідає на стінках труби. А ось вільха й осика згорають без утворення сажі, більше того – випалюють її з димаря», – розповідає секретар керівника Ізяславського лісового господарства Валентина Хомяк. За словами Валентини Віталіївни, найменш придатні для опалення приміщення дрова хвойних порід. Вони мають дуже низьку здатність утворювати тепло, а на додачу до цього дуже іскряться під час горіння, димлять і стають причиною утворення смолистих відкладень у трубі.

«Найліпші дрова з твердолистяних порід дерев – грабові, дубові, березові, – наголошує Володимир Колесник. – У них найбільша калорійність, вони довго горять і виділяють більшу кількість тепла. Але дубові й грабові ліси на Хмельниччині є лише у Кам’янець-Подільському, Ярмолинецькому, Летичівському і Хмельницькому районах. Тому твердолистяні дрова, як правило, продають лише там. У північних районах нашої області переважають соснові й вільхові ліси. Якість дров із цих дерев нижча, але вони дешевші».

На запитання, чи вистачить дров на всіх, адже зі «стрибком» ціни на газ, все більше і більше людей переходять на альтернативне паливо, заступник начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства відповідає: «Хмельниччина – територія дуже специфічна, ліси вкривають її нерівномірно. Більшість лісів у нас зосереджена на півночі області, там лісистість сягає 25-30%. У той же час на Волочищині – лише 1,5%. Говорити про те, що запаси дров у нас у надлишку, не можна, адже Хмельницька область є малолісною. Населенню дров вистачить та, на жаль, усі підприємства альтернативним паливом ми забезпечити не зможемо». 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую