ye-logo.v1.2

Хмельницькі підприємці: забороняючи продаж алкоголю біля шкіл, міська влада вбиває малий бізнес

Суспільство 3889

Бізнесмени вимагають або не вводити заборону, або збільшити відстань, на якій обмежується продаж алкоголю, до трьохсот метрів.

Сьогодні, 16 вересня, у залі міської ради відбулося громадське обговорення проекту рішення про заборону продажу алкоголю біля шкіл на відстані 50 метрів. За інформацією управління торгівлі, під таке обмеження потрапляє 18 магазинів у Хмельницькому. Хоча підприємці заявляють, що завдяки цій забороні ліцензії можуть позбутися близько 40 торговельних закладів міста.

На громадське обговорення прийшло близько сотні хмельничан. Майже всі вони продавці та власники магазинів, які потрапляють під заборону. За їх словами, прийняття такого рішення знищить їхній бізнес. Оскільки завдяки продажу алкоголю їхні магазини «виживають». Водночас підприємці одноголосно заявили, що дітям алкоголю вони не продавали і не продають.

Підприємці відзначають: щоб діти не купували алкоголь, з ними мають спілкуватися у школі психологи

«Дивне рішення заборонити продаж алкоголю на відстані 50 метрів від шкіл. Якщо дитина захоче купити алкоголь, вона зможе пройти і далі. Складається враження, що таким чином міська влада вирішила знищити саме малий бізнес. Адже якби це було не так, вони б зробили заборону торгівлі алкоголем протягом 300 метрів від території школи. На таку відстань школярам не вистачить часу на перерві бігати в магазин», - заявила під час обговорення одна з хмельницьких підприємців.

Свою позицію бізнесмени пояснюють тим, що заборонячи їм торгувати алкоголем, покупці до них перестануть ходити й за іншими товарами. «Малим магазинам немає сенсу торгувати без продажу підакцизних товарів. Є така річ, як супутні товари. До прикладу, коли чоловік увечері приходить в магазин купити собі пиво, тут він одразу купує інші продукти для дому. Якщо ж ми не зможемо йому запропонувати пива, він просто все необхідне купить в іншому місці», - відзначають підприємці.

Проблему продажу алкоголю неповнолітнім у Хмельницькому порушили управління освіти та управління охорони здоров’я. «На підставі їхніх звернень ми підготували проект рішення та проводимо громадські слухання. Сьогодні ми вислухали думку бізнесу. До відома депутатів буде донесено, що підприємці проти заборони таких обмежень, оскільки це буде суттєво впливати на їхніх дохід, - наголосила начальник управління торгівлі Валентина Москалюк. – Проте ми маємо вислухати й думку іншої сторони. Тому вирішили провести також батьківські обговорення в школах та визначити їхню думку стосовно продажу алкоголю».

У міській раді вирішили обговорити прийняття рішення про таку заборону з батьками у школах

Валентина Москалюк пообіцяла, що рішення про заборону продажу алкоголю біля шкіл не буде прийматися на найближчій сесії міської ради. Спочатку будуть проведені батьківські обговорення, врахувавши внесені пропозиції підприємців.

Серед внесених пропозицій, як не дивно, рекомендація збільшення відстані до 300 метрів, на якій діятиме заборона продажу алкоголю. Саме такий законопроект був внесений 30 липня на розгляд Верховної Ради України. Якщо його підтримають, питання про заборону продажу алкоголю біля шкіл у Хмельницькому відпаде саме собою.

 

За словами бізнесменів, алкоголь дітям вони не продають, не хочуть ризикувати власним бізнесом

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую