ye-logo.v1.2

Хмельницькому - 584: Вулиця храмів – Примакова

Історія 7099

Газета «Є» продовжує публікувати серію матеріалів про Хмельницький, історію його вулиць, якими ми ходимо чи не щодня та цікаві факти, про які багато хто й не знав.

Вулиця Примакова – ще одна давня міська артерія, яка сформувалась у далекому ХVI ст. Перша назва – Мала Бузька. Наприкінці ХІХ ст. вона стала Набережною. У 1965 році вулицю перейменували на честь В.Примакова – організатора та командира Червоного козацтва. Ймовірно, що найближчим часом вулиця отримає нову назву – Староміська.
Чому Староміська? Справа в тому, що вулиця бере початок від річки Плоскої (вхід до центрального парку ім. Чекмана) серед приватної забудови колишнього старого міста, де мешкало польське населення Проскурова. Колись тут виокремлювалась базарна площа (тому цей район ще називали Старим базаром) та костел Св. Анни. Храм спорудили у XVIІ столітті. Спочатку він був дерев’яним, потім мурованим. На початку XX ст. костел перебудували у бароковому стилі, але вже у 1936 році, за рішенням радянської влади, зруйнували.

На початку XX ст. костел перебудували у бароковому стилі

На вулиці Примакова, крім костьолу Св. Анни, була ще одна культова споруда, але вже іншої громади – іудейської. Мова йде про Велику хоральну синагогу, що розмістилась дещо в глибині кварталу, нині забудованого корпусами кооперативного інституту й універмагу «Юність». Джерела свідчать, що у XVIII – XІX ст. євреї складали майже половину мешканців Проскурова. Природно, що при такій чисельності євреїв у місті діяло чимало синагог і молитовних будинків. Наприклад, у 1907 році їхнє загальне число складало 18! Переважно то були невеликі молитовні, серед яких, виділялася Велика хоральна синагога. Побудована наприкінці XIX ст. в неокласичному стилі, вона велично піднімалася серед навколишніх халуп єврейських кварталів. У 1937 році під тиском сталінської влади Велику хоральну синагогу закрили, згодом у її приміщенні був влаштований спортзал ДСО «Спартак», а коли 1991 року стара будівля прийшла у незадовільний стан, її просто знесли. На її місці збудували новий спорткомплекс.

Читайте також: Хмельницькому - 584: Історія вулиць, якими ми ходимо чи не щодня

Собор Різдва Богородиці був освячений 1837 року

В іншому кварталі, що прилягає до вулиці Примакова, знаходиться православна церква Різдва Богородиці – єдина культова споруда, що збереглася у Хмельницькому з позаминулого століття. Відомо, що на цьому місці вже у 1670-х роках височіла невеличка дерев'яна церква. Проте, під час пожежі 1822 року вона згоріла, й у 1835-1837 роках на її місці спорудили мурований собор. Серед реліквій храму особливо цінною була дерев'яна, у срібно-позолоченій ризі, ікона Божої Матері, яка дивом збереглася під час пожежі. Образ вважався чудодійним та мав велику пошану серед проскурівчан. На жаль, до наших днів у соборі ні чудодійної ікони, ні інших реліквій не залишилося. Вони «зникли» у 1930-х роках, коли церква, потрапивши під утиски з боку радянських богоборців, була закрита. Приміщення собору тривалий час використовували як склад, згодом як архів... У 1989 році храм Різдва Богородиці після капітального ремонту знову відчинив свої двері для віруючих.
Сьогодні церква – найстаріша споруда міста.

Читайте також: Хмельницькому - 584: Найстаріша та найдовша – Кам’янецька

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую