ye-logo.v1.2

Серед енергетичних проблем Хмельницького найбільша — утилізація твердих побутових відходів

Суспільство 2659

Як перестати марнувати енергію та навчитися бути енергоощадними, сьогодні хмельничанам розповідали гості з Америки.

У Хмельницькому вперше розпочались Дні сталої енергії. З цієї нагоди сьогодні, 25 вересня, у приміщенні міськради відбулася зустріч із керівником проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" Ларрі Гуда та представниками місцевої влади і громадськості.

Проект USAID "МЕР" працює із 17 містами України, серед яких Хмельницький. Його важливим завданням є значне скорочення викидів парникових газів, які є результатом неналежного використання енергетичних ресурсів на місцевому рівні.“Сьогодні я поїду з Хмельницького, але на зміну мені приїдуть співробітники, які будуть брати участь у Днях сталої енергії, інформувати населення міста про енергоефективність, - говорить Ларрі Гуд. - Зараз енергетична безпека України під зривом. Паливо надходить із ворожих джерел. Газ постачають з недружньої держави, а тепер ще й вугілля надходить із захоплених територій. У більш широкому масштабі існує також проблема глобального потепління, тануть льодовики, погодні умови стають більш екстремальними. Ми ж тут для того, щоб допомогти з ними справлятися”.

Найперше на чому наголосив керівник проекту, треба зупинити марнування енергії. А це можна зробити завдяки зміні самої поведінки населення та енергоефективним заходам. Такі дії зможуть не лише вирішити перераховані проблеми, але й допоможуть гроші з місцевого бюджету направляти на більш важливі речі. Є ще один спосіб — перехід до альтернативних видів енергії: сонячної енергії, соломи, біопалива.

Проект діятиме в Україні ще протягом двох років

“Наш проект цим всім займається. Ми допоможемо в залученні іноземного фінансування, будемо проводити енергетичні аудити, готувати тендерну документацію. Національна мета проекту — залучити інвестицій на 200 мільйонів доларів. Ми збираємо пакет проектів для того, щоб допомогти місту їх реалізовувати. У Хмельницькому ми вже зробили 5 бюджетних будівель енергоощадними, працюємо над розробкою концепції використання звалищного газу, - зазначив він. - Енергетична незалежність дасть вам можливість краще контролювати ваші витрати. Покращить ваше життя”.

Серед проблем Хмельницького чи не найбільше чиновників турбує утилізація твердо-побутових відходів. При їхньому спаленні виділяється енергія. Тому впровадження подібних енергозберігаючих технологій може підвищити енергетичну незалежність міста. Крім цього, задля економії потрібно провести модернізацію зовнішнього освітлення, замінити старий електротранспорт.

“Новий тролейбус споживає у півтора рази менше електроенергії. У нас зношеність електротранспорту приблизно — 90%, - розповів виконуючий обов'язки міського голови Костянтин Чернилевський. - За останні кілька років ми закупили чотири нових тролейбуси і вони помітно зменшують використання електроенергії”.

Також у Хмельницькому діє соціальний проект “Утеплення дитячих садків, шкіл, лікарень”. Міський перинатальний центр вже утеплений. Тепер за словами Костянтина Івановича, будуть ставити там термодатчики. Допомогти з розробкою подібних соціальних проектів пообіцяв Ларрі Гуд.

Проте не всі пропозиції від іноземних гостей прийняли представники влади. До прикладу, щорічно хмельницьке комунальне підприємство “Теплокомуненерго” проводить заміну труб у місті близько 3-4 кілометрів. Ларрі Гуд ж запропонував допомогти створити проект, залучивши фінансування, і замінити усі труби одночасно.
“Ми не проти такої ідеї, але аналізуючи ситуацію в Україні, фінансовий стан деяких підприємств з подібними програмами сьогодні просто катастрофічний. Через сильну девальфацію гривні ці інвестиції замість того, щоб допомогти розвинутися, гублять їх. Тому ми краще розраховуємо на власні сили, не маючи при цьому боргів”, - зазначив директор КП “Хмельницьктеплокомуненерго” Володимир Скалій.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую