ye-logo.v1.2

Поради туристу. Трекінгові палиці: які і навіщо

Туризм 5126
На підйомі палиці збережуть сили, на спуску - зменшать навантаження на коліна
На підйомі палиці збережуть сили, на спуску - зменшать навантаження на коліна. Фото: автора

Розглянемо, навіщо винайшли цей засіб для піших походів і як обрати найкращий для себе.

Якщо чесно, раніше я досить скептично ставилася до трекінгових палиць. Думала, що це ще один спосіб виманити у туриста гроші. Мовляв, що я не можу ходити горами без якихось палок? Однак цього літа у Карпатах після двох днів інтенсивного ходіння вгору-вниз (за цей час я встигла практично двічі піднятися на Говерлу) у мене почали боліти коліна. І коли туристи, з якими ми познайомилися напередодні, запропонувати скористатися їхніми трекінговими палицями, я не відмовилася. Виявилося, що завдяки ним я змогла подолати солідну відстань, і незважаючи на напружений день, ввечері коліна боліли менше, ніж зранку. До того ж палиці врятували мене кілька разів від падінь на слизькій стежці...
Трекінгові, їх ще називають телескопічні, палиці покликані рівномірно розподілити навантаження на всі м'язи, розвантажити спину і ноги (пам'ятаєте про мої коліна?). Також вони допомагають зберегти рівновагу на складних ділянках, коли слизько чи стежка всипана дрібними камінцями. До того ж завдяки їм не так німіють руки, що іноді трапляється від носіння важкого рюкзака. У результаті під час тривалого пішого походу горами можна заощадити сили і вберегтися від травм.

Залежно від матеріалу палиці бувають:
- алюмінієві — достатньо еластичні і міцні, однак страждають від перепаду температур і корозії;
- вуглепластикові (карбонові) — не такі міцні, можуть легше зламатися, однак не такі чутливі до зовнішніх умов;
- титанові — дуже легкі, але не такі надійні.
Ще один важливий момент — фіксатори, які закріплюють довжину палиці і не дозволяють її скластися у непотрібний момент. Вони бувають:
- гвинтові (розташовуються всередині палиці, і регулювати довжину можна, обертаючи гладкі секції);
- у вигляді зовнішнього важеля (клямки) — довжину змінити легше (зручно на морозі, не доведеться знімати рукавиць), однак вони не такі надійні.
Наконечники бувають:
- загострені (зручно використовувати на ґрунті);
- з насічками (забезпечують гарне зчеплення з твердою поверхнею);
- ввігнутої форми з гострою крайкою (використовуються на льодовиках).
В комплекті або окремо бувають широкі кільця для снігу та гумові насадки для бетону і асфальту.
Для пом'якшення навантажень на суглоби та гасіння ударів в деяких палицях роблять антишок (амортизатор), який корисний при спуску, а от на підйомі лише забиратиме зайву енергію. Оптимальний варіант — палиці з перемикачами, коли можна включити або виключити функцію залежно від потреб.

Як обрати
При виборі палиць слід орієнтуватися на свою вагу. Якщо разом з туристичним рюкзаком ви важите не більше 80 кг, вам підійдуть ультратонкі палиці, якщо більше — обирайте міцніший пристрій.
І хоча палиці складаються з кількох сегментів, і їх довжина регулюється, підбирайте їх під свій зріст, щоб в розкладеному вигляді вони були вам якраз (вкоротити їх можна без проблем, а от «доточити» шматочок не вийде). Палиці мають бути на кілька сантиметрів коротші від ваших пахв.
Також при виборі оцініть зручність ручок, які бувають пластиковими, гумовими і корковими. Вам має бути зручно тримати їх в руках.

Порада
Однак пам'ятайте, що це не чарівні палички, вони не вбережуть вас від болю і втоми, якщо ви дуже надмірно навантажили себе. Крім того, не варто використовувати їх постійно. Звикнувши до них, можна втратити пильність, також може погіршитися координація рухів. Краще чергувати ділянки хотьби з палицями і без, або ж не брати їх у прості походи.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую