ye-logo.v1.2

Хмельницькому - 584: Вулиця Мільйонна – Леніна – Героїв Майдану

Історія 7668

Сьогодні у нашій серії матеріалів про історію вулиць Хмельницького - Театральна, яка стала вулицею Героїв Майдану.

Прокладена також згідно плану забудови міста 1824 року, мала доволі гучну назву – Мільйонна. Вона пов’язана з тим, що в 1890-х роках на цій вулиці була побудована нова споруда повітового казначейства (нині у цьому приміщенні обласна бібліотека ім. М.Островського), яке, на думку мешканців Проскурова, «розпоряджалося мільйонними капіталами». В перші роки радянської влади Мільйонну перейменували на честь одного з місцевих революційних діячів – Самусяка. У 1940 році під час всесоюзних святкувань 70-ї річниці від дня народження В. Ульянова (Леніна), вулиця отримала нову назву – Леніна. У 1985 році влада вирішила, що носити ім’я Леніна повинна центральна вулиця міста, і тому колишня Мільйонна в черговий раз перейменовується – на Жовтневу (на честь Жовтневої революції 1917 р.).
Але вже у 1991 році вулиця отримала нову назву – Театральна, яка пов’язана з розташуванням на її початку обласного театру ім. М. Старицького. Й нарешті, у березні 2014 року вулицю уп’яте перейменували – на честь героїв Євромайдану, адже саме тут розгорнулись трагічні події біля СБУ.
Серед старовинних споруд вулиці виокремлюються два будинки. Перш за все – бібліотека Хмельницького університету управління та права (Театральна, 38). Будинок був споруджений в 1914 році для потреб міського банку. З початком Першої світової війни будівля була тимчасово передана у розпорядження військового відомства. В роки громадянської війни 1917-20 рр. тут розміщувався штаб Запорізького корпусу армії УНР, яким командував визначний український воєначальник, полковник армії УНР Петро Болбочан. Після встановлення радянської влади у будинку тривалий час розташовувався головпоштамт, згодом телефонна станція, від 2006 року – бібліотека університету управління та права.
Ще один надзвичайно гарний старовинний будинок, що нагадує невеличкий палац, знаходиться по Театральній, 46. Побудований на початку ХХ ст. для Проскурівської поштово-телеграфної контори. Нині тут розташований обласний військкомат.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую