ye-logo.v1.2

Рак порожнини рота можна попередити

Здоров'я 4813

В останні десятиріччя суттєво зменшилась структура звертання хворих за медичною допомогою, в тому числі за стоматологічною.

З врахуванням масовості звертання населення до стоматологів різного профілю можна рахувати, що лікарі цієї спеціальності стоять у витоків профілактики передракових та злоякісних захворювань слизових оболонок порожнини рота, разом з лікарями других спеціальностей та приймають участь в їх обстежені та лікуванні.
Злоякісні новоутворення ротової порожнини займають перше місце серед всіх новоутворень голови та шиї. Майже всі випадки злоякісних новоутворень порожнини рота реєструються у людей старші за 40 років, але можливе захворювання і в молодому віці. Максимальна захворюваність спостерігається у віці 50-70 років. Чоловіки хворіють в 6-7 разів частіше ніж жінки, але в останні роки зріст захворювання злоякісними новоутвореннями порожнини рота у жінок зумовлено поширеною звичкою тютюнопаління Злоякісні пухлини та виразки можуть виникати на бокових поверхнях язика, на слизовій оболонці щік, твердого та м’якого піднебіння, мигдаликах, яснах верхньої та нижньої щелеп, під язиком. Місцем найчастішої локалізації пухлин ротової порожнини є язик (близько 50% випадків), наступні за частотою локалізації – дно порожнини рота, щока, ясна, піднебіння.
Які ж чинники призводять до розвитку цієї хвороби?
По – перше, це тютюнопаління, особливо опалювання «до кінця», під час якого на органи ротової порожнини діє висока температура (хронічні опіки), шкідливо впливають продукти згорання тютюну, такі як канцероген – бензпірен.
По – друге, вживання міцних алкогольних напоїв, гострих приправ, гарячої їжі, порушення травлення,інфекції особливо віруси. можуть викликати патологічні зміни слизової оболонки. Постійне травмування органів порожнини рота неякісно виготовленими зубними протезами, коронками, пломбами, гострими краями каріозних зубів сприяє виникненню передракових захворювань.
Передракові захворювання можуть розвиватися на будь-яких ділянках слизової оболонки ротової порожнини. Спочатку це утворення білуватого кольору, що не виступає над поверхнею слизової оболонки, м’яке на дотик. З часом поверхня стає жорсткою , грубою, піднімається над рівнем оточуючої тканини. На тлі такого утворення з’являються
тріщини, розростання сосочкоподібних наростів, які з часом піддаються ороговінню, потім на поверхні з’являються виразки, ущільнення.
Новоутворення порожнини рота найчастіше проявляються виразкою з дном, яке покрите змертвілими тканинами і з валикоподібним краєм. При рості пухлини виразкування збільшується.
В Україні рак ротової порожнини складає близько 5% всіх випадків злоякісних новоутворень, у чоловіків 5% , у жінок – 1% всіх захворювань.

Запам’ятайте те, від чого залежить, іноді, життя:

шкідливі звички, а саме тютюнопаління, надмірне споживання алкоголю,вживання надто гарячої їжі та напоїв, зловживання спеціями є факторами ризику раку порожнини рота. Особи, які палять і вживають алкоголь, складають 80% серед хворих на рак ротової порожнини.
недостатня гігієна ротової порожнини, місцеве механічне подразнення зіпсованими зубами, розлади травлення, інфекції порожнини рота також відіграють роль у виникненні раку порожнини рота
при виявленні будь яких змін слизової оболонки ротової порожнини необхідно негайно вернутись до лікаря-стоматолога хірурга
найдієвішими заходами для запобігання такій важкій хворобі, як рак порожнини рота, є своєчасне оздоровлення порожнини рота, лікування доброякісних та передракових захворювань,боротьба із шкідливими звичками, профілактичні огляди лікаря-стоматолога 2 рази на рік.

Анатолій Велєв, лікар онкостоматолог хірургічного відділення

пухлин голови та шиї Хмельницького обласного онкологічного диспансеру.
 

Коментарі:

МРТ КТ Хмельницький 18.05.2017 22:51

https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/ Медичний центр МРТ КТ Ультрадіагностика 0671200165 або 654065

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую