ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. На осінній пікнік — у Маліївці

Туризм 13585
Маліївецький водоспад привертає увагу туристів
Маліївецький водоспад привертає увагу туристів. Фото: автора

Водоспад, печери, палац і парк на схилах створять неповторну атмосферу для відпочинку.

Синоптики прогнозують, що жовтень буде достатньо теплим. А отже, можна насолодитися сонячними й теплими днями і влаштувати незабутній пікнік на природі. Гарний варіант для цього — Маліїці Дунаєвецького району. Тут, серед мальовничих схилів розкинувся розкішний палац панів Орловських. Його збудували у 1788 році у класичному стилі. Як на мене, палац зберігся досить пристойно (якщо порівнювати з іншими пам'ятками Поділля): балкони другого поверху все ще тримають атланти, стелю холу прикрашає розпис. Зараз тут розмістився дитячий протитуберкульозний санаторій, і з вікон за туристами стежать діти...


Маліївецький палац Орловських.


Атланти тримають на своїх плечах балкони.


В холі палацу.

Палац, який у старі часи славився розкішним інтер'єром, колекціями картин і книг, розташований серед гарної місцевості. І хоча парк, який створювали знатні майстри ландшафтного дизайну того часу, вже зовсім не той, він і досі справляє приємні враження. Особливої краси йому додають водойми та штучний водоспад, який падає з 18-метрового гроту. Грот також має цікаву історію. Колись у навколишніх скелях було багато рукотворних печер, у яких жили монахи-відлюдники вже з XI століття. Однак у радянські часи тут добували вапняк і знищили печери, залишилося лише дві. Нижня печера носить ім'я Святого Онуфрія, верхня – Іоанна Хрестителя. Всередині стоять ікони, висять рушнички, і кожен віруючий може помолитися.


Всередині печери.

На вершечку гори — джерело із цілющою водою, статуя святого Яна (колись вона прикрашала парк разом з іншими скульптурами) та пам'ятний хрест, який нагадує, що колись тут стояла церква.


Скульптура святого Яна.

Маліївецький парк входить у заповідник «Поділсьькі Товтри». Тут ростуть 84 види та форми деревних рослин, серед яких сто- та двохсотрічні дуби, липи, ясени, клени, каштани, є тут і 300-річний ясен.


Осінній парк у Маліївцях.

І ще одна пам'ятка, яку обов'язково треба відвідати у Маліївцях, це водонапірна башта. Вона стоїть поодаль, тому не проґавте її. Ця звичайна технічна споруда виконана у середньовічному стилі, а тому більше нагадує фортечну вежу. А навколо — яблучний сад, і восени тут можна поласувати соковитими плодами.


Звичайна водонапірна башта...

Коментарі:

Андронов Ярослав 18.10.2015 09:59

А ше трошки далі проїхати буде інше село в якому схили і суцільні ліси в яких можна позбирати гриби, ягоди, тощо.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую