ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Скеля, з якої скидали зрадниць, або Родзинки «Софіївки»

Туризм 13551
Фонтан "Змія" - візитівка "Софіївки"
Фонтан "Змія" - візитівка "Софіївки". Фото: автора

Пропонуємо здійснити віртуальну екскурсію цікавими місцями знаменитого дендропарку

Кажуть, грекиня Софія, дружина графа Потоцького, була дуже вродливою жінкою. Пройшли століття, від цієї краси могли б залишитися лише портрети та спогади її сучасників. Однак Софії дуже пощастило — її краса увічнена у природній красі. Національний дендрологічний парк «Софіївка», який Потоцький заклав на знак свого кохання, — не лише найвідоміший в Україні, сюди приїздять туристи з Європи та Америки. 


Панорама Софіївського парку.

Про Софію Потоцьку, її життя, романи та інтриги, які супроводжували цю жінку, можна розповідати довго. Як і про сам парк, його будівництво, перехід з одних рук в інші. Зазначу лише, що парк був закладений наприкінці ХVІІІ - на початку ХІХ століття, його творець -  талановитий Людвіг Метцель.

Ландшафт парку нагадує узбережжя Греції.

Тут втілено у життя оригінальну ідею, що вигідно відрізняє парк від інших, а саме — відтворено Грецію античних часів. Алеї прикрашають статуї Меркурія, Купідона, Діани та інших античних богів та героїв, тут є підземна річка Ахеронт, мініатюрне Егейське море та острів Лесбос.


Парк прикрашають скульптури античних богів.

Пропоную віртуальну прогулянку п'ятьма цікавими місцями «Софіївки» (власне, у кожного може бути свій рейтинг, відмінний від мого, до того ж він може змінюватися залежно від настрою і пори року).

Фонтан «Змія»
Найвідомішим місцем у «Софіївці» та її візитівкою є фонтан «Змія». 10-15-метровий струмінь води (у давні часи йому дозволяли підійматися вдвічі вище!) вилітає із пащі великої змії, яка скрутилася посеред дзеркальної поверхні нижнього ставу. Оригінальність фонтану полягає у тому, що він працює без жодних насосів. Вода подається підземним водогоном, і підіймається за рахунок перепаду висот у верхньому і нижньому ставах, за принципом сполучених посудин.


Скульптура змії з'явилася пізніше, ніж сам фонтан.

Цікаво, що за часів Потоцьких скульптури змії не було, її встановили пізніше, однак ні дата встановлення, ні скульптор не відомі. Екскурсоводи розповідають, що скульптуру знесло водою під час повені, віднайшли практично усі частини, лише кінчик хвостика довелося виготовити заново.

Партерний амфітеатр
Ця частина парку не схожа на всі інші, тут немає жодних ознак античності. Софії подобався Версальський парк, і вона хотіла хоча би шматочок відтворити його в своєму парку. Так і виник партерний амфітеатр у регулярному стилі: на пагорбі  «виросли» три великі ромби із правильно підстрижених газонів. На вершечку пагорба стоять будівля колишнього дому, де селилися гості Потоцьких, та оранжереї (зараз належать аграрній академії), внизу завершує картину тендітний фонтан Семиструмінь.


Вид на амфітеатр збоку.

Амфітеатр цікаво розглядати як з нижньої точки, від фонтану, так і зверху, і збоку. І кожного разу відкривається інша картинка.

Тарпейська скеля

Мені дуже сподобалася Тарпейська скеля із альтанкою на вершечку, можливо, тому що тут було найменше туристів. Тут можна посидіти у спокої і насолодитися навколишніми краєвидами.

Тарпейська скеля.

Зі скелею пов'язана легенда часів Стародавнього Риму. Вона носить ім'я Тарпеї, жінки, яка зрадила римлян і відчинила ворота фортеці ворогам. Її скинули зі стіни, яку назвали Тарпейською. Ще довго існував звичай скидати з цієї стіни зрадників та злочинців.


Альтанка на Тарпейській скелі розташовуються вдалині від основних туристичних стежок, тому тут менше людей.

Незважаючи на таку криваву легенду, поблизу софіївської Терпейської скелі почуваєшся досить затишно.

Порада
Якщо у вас є можливість, їдьте у Софіївку у будній день, якщо у вихідні, то якомога раніше. Адже осінь — високий сезон, у вихідні тут ходять натовпи туристів, більшість з яких — галасливі школярі. А в парку так хочеться поблукати у тиші і спокої, помилуватися фонтанами і скульптурами, посидіти в затишній альтанці і подумати про вічне. А ще — сфотографувати навколишню красу без людей! 


Восени у вихідні дні парк відвідує багато людей.

Корисна інформація
Парк працює з 9 до 18 години щодня з 12 квітня до 15 листопада. В інший час його можна відвідати за умови попереднього замовлення екскурсії.
Вхідний квиток коштує 30 грн (дитячий — 20 грн). Якщо у вас група не менше 14 осіб, можна замовити екскурсію. Для цього доведеться доплатити по 15 грн за кожного дорослого і 10 грн — за кожну дитину.
Є тут і додаткові платні послуги: катання на човні по підземній річці, прогулянки на поромі, верхи на коні тощо.
Детальну інформацію про парк та послуги на його території можна дізнатися на офіційному сайті sofiyivka.org.ua або за телефонами (04744) 3-22-10,  4-07-39.

Купідон і водоспад.

У парку багато ставків, струмків, водоспадів і фонтанів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую