ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Кавовий чізкейк

7 Листопада 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5892

Фото: автора

Я кавоман зі стажем, а чізкейки завжди обожнювала. Проте від цього просто втратила свідомість і прийду до тями ще не скоро!:))

Як вам три шари в одному чізі? Кавовий аромат і присмак у будь-якому кулінарному виробі для мене – справжня приманка... Тож пройти повз цей рецепт у мене не було жодного шансу. Неймовірно кавова, ніжно-кремова основа, в мега-шоколадній «оправі», а зверху – вершкова «фата»… Хіба хтось встоїть перед цією спокусою?


Інгредієнти:
Для пісочної основи: 200 г борошна, 50 г гіркого шоколаду, 120 г цукрової пудри, 120 г вершкового масла, 1/5 ч. л. меленого мускатного горіха.
Для шоколадного прошарку: 50 мл 33% вершків, 150 г гіркого шоколаду (у мене екстрачорний – 76% какао), 50 мл дуже міцної свіжезвареної кави.
Для сирно-кавового шару: 700 г ніжного крем-сиру (оскільки він коштує недешево я взяла навпіл – 350 г крем-чізу «Almette» та 350 г домашнього вологого сиру, ретельно перетертого; можна використовувати солодкі ванільні сирочки), 4 яйця, 200 г цукру, 3 ст. л. картопляного крохмалю, 3 ст. л. розчинної кави (в порошку), 3 ст. л. рому (я брала коньяк+ромова есенція), 10 г ванільного цукру.
Для сметанної заливки: 250 г 30% сметани (бажано домашньої), 80 г цукрової пудри, 5 г ваніліну.


Приготування:
Приготувати основу: змішати в мисці борошно, какао, цукрову пудру, мускатний горіх. Шоколад натерти на дрібній тертці (я подрібнила в блендері) та додати його до борошняної суміші. Змішати все з добре розм’якшеним маслом. У вас має вийти щось н кшталт липкого «тіста». Викласти його в роз'ємну форму (діаметр – 28 см), попередньо змащену маслом, формуючи високі бортики.


Зробити шоколадно-кавовий ганаш: шоколад поламати. Вершки довести до кипіння. Каву попередньо зварити. Зняти вершки з вогню, одразу додати в них шоколад та гарячу каву. Мішати до повного розчинення шоколаду. Суміш має бути однорідною та глянцевою. Вилити ганаш на пісочну основу.

Накрити форму харчовою плівкою й прибирати в морозильну камеру на 30-40 хвилин (вона має повністю застигнути й стати твердою).


Сирно-кавова суміш: всі продукти для основного шару мають обов'язково бути кімнатної температури. Сир, ванілін і цукор збити в блендері до однорідності ра(я окремо збивала блендером домашній сир – доти, поки він не став однорідним, як паста, без крупинок. Потім з’єднала цю сирну массу з магазинним крем-чізом та ще раз збила все разом уже в міксері). Додати ром (коньяк), каву і крохмаль, знову збити. Поступово по одному ввести яйця, не припиняючи збивати. Сирну суміш обережно вилити на застиглий шоколадний ганаш.

І відразу поставити форму в заздалегідь нагріту духовку (180°С). Випікати протягом години (я пекла на 15 хвилин довше) на водяній бані. Для цього на нижній щабель духовки слід поставити деко з водою. По закінченню випікання протягом 20 хвилин охолодити чіз.


Приготувати сметанну заливку: просто збити сметану, цукор і ванілін. Залити злегка охолоджений чізкейк цим кремом і поставити його знову в духовку на 10 хвилин, щоб сметана злегка прогрілся.


Прикрасити на свій смак. Я використала кавові зерна, какао та кокосову струшку. В оригіналі чізкейк був залитий шоколадним ганашем.


Окремим рядком: чізкейк має охолоджуватися в холодильику мінімум 10-12 годин. Саме тоді його структура стає ідеальною – однорідною, ніжною, легкою та м’якою… Чіз просто тане в роті! Тепер я розумію рекламний слоган - «і нехай весь світ зачекає!»


 

солодка випічка, кава, чізкейк, американська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую