ye-logo.v1.2

Вихованці школи-інтернату навчилися робити ляльки-мотанки

Культура 5426
Діти працювали під керівництвом Світлани Щуцької
Діти працювали під керівництвом Світлани Щуцької. Фото: автора

У Вовковинці з майстер-класом та подарунками завітали гості із Хмельницького

Працівники  медіа-корпорації «Є» приїхали у Вовковинецьку школу-інтернат із доброю справою. До 25-річчя корпорації для учнів третіх-четвертих класів провели майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Під керівництвом тренера Світлани Щуцької діти навчилися виготовляти старовинні обереги, а також дізналися історію виникнення цієї традиції.
«У давнину матері брали шматочок хліба, сушеної сливки або яблучка, загортали його у тканину, прикріпляли до палички і давали малюкам замість соски. Це були перші прототипи сучасних іграшок. Старшим дітям робили складніші ляльки, щоб ними можна було гратися, – розповідає Світлана. – Ляльки-мотанки бувають різні, для їх виготовлення використовують будь-які підручні матеріали: нитки, тканину, макові голівки, кукурудзиння, колоски тощо. Часто вони мають сакральне чи оберегове значення. Зокрема, можна зробити на обличчі чи тулубі ляльки хрест, а це знак сонця, яке оберігає усе живе».


Ляльки робили іх натуральних лляних ниток.

Дітям запропонували виготовити нескладні ляльки-мотанки із натуральних лляних ниток. Крок за кроком діти опановували технологію: намотували нитки, плели кіски, в'язали вузлики, робили на ляльках натільні хрестики із різнокольорових стрічок, прилаштовували їм волосся. Допитливі учні цікавилися у гостей тими чи іншими нюансами.


Діти виконували роботу крок за кроком.

Якщо одні справлялися самотужки, іншим доводилося допомагати та підказувати. Врешті-решт усі 19 чоловік справилися із завданням: у дівчаток вийшли гарненькі ляльки з довгими кісками, а у хлопців – козаки з чубчиками. Хтось залишить оберіг собі на пам'ять, інші вирішили подарувати його. Існує повір'я: якщо під час виготовлення ляльки-мотанки загадати бажання, воно обов'язково збудеться. Дітлахи вирішили перевірити це на практиці, і нашептали своїм лялькам потаємні бажання.


Хлопчики робили козаків.

«Таке заняття розвиває моторику рук, уяву, естетичний смак. Та й у процесі діти отримали багато корисної інформації, дізналися дещо про наші народні традиції», – каже Світлана Щуцька.
Коли у клас завітала директор закладу Валентина Бевзюк, дітлахи навперебій почали їй розповідати про свою роботу та хвалитися виробами.


Вихованці показують свої витвори директрисі Валентині Бевзюк.

«Такі візити особливо цінні для нас. Одна справа подарувати дітям щось матеріальне, інша – навчити чомусь корисному і подарувати радість спілкування, – каже Валентина Бевзюк. – Коли до дітей приїздять молоді енергійні люди з іскорками в очах, вони дуже радіють, прислухаються до кожного слова».


У дівчат вийшли ляльки з довгими косами.

Співробітники медіа-корпорації «Є» пообіцяли завітати у Вовковинці знову з новими і не менш цікавими ідеями. Цього разу, окрім майстер-класу, вони привезли солодощі, канцелярське приладдя, засоби для рукоділля і творчості.
Нагадаємо, що Вовковинецька школа-інтернат І-ІІІ ступенів заснована у 1973 році. Це найстаріша в Україні (та в усіх країнах СНД) школа-інтернат для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (до цього такі діти жили у дитячих будинках, а навчалися у звичайних школах). Цьогоріч у закладі перебуває 109 школярів. Із них 20 – діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Усі інші – діти, які потрапили у складні життєві обставини і потребують соціальної допомоги, наприклад, виховуються одинокими матерями, у багатодітних, малозабезпечених чи неблагополучних родинах.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую