ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Розкриваємо секрети приготування домашнього майонезу

5 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 7273


Скориставшись цими порадами, ви готуватимете майонез як справжні кулінарні гуру

Навіть звичайний салат зможе порадувати новим смаком, якщо його заправити домашнім майонезом без консервантів та «хімії». Звісно ж, приготованим із найсвіжіших домашніх яєць, якісної олії й ваших улюблених спецій. А ще вам знадобиться блендер, міксер або простий вінчик. Варто відзначити, що майонез, який ви приготуєте вдома, за смаком кардинально відрізняється від магазинного продукту й не підходить для запікання м'яса або маринованя шашлику. Його призначення – покращувати смак салатів, діпів, бутербродів, риби, нежирного м'яса та птиці.


Інгредієнти:
2 жовтки (майонез можна готувати лише на жовтках, або ж на цілих яйцях; в другому випадку можна обійтися й одним яйцем), 125-150 мл олії (я завжди використовую якісну оливкову, першого віджиму, італійського виробництва; проте можна соняшникову, кукурудзяну тощо), 1 ч. л. не гострої гірчиці, неповна столова ложка соку лимона, чорний перець та сіль (на ваш смак), 0,5 ч. л. цукру.


Приготування:
Обережно відокремити яєчні жовтки від білків (якщо яйця зберігалися в холодильнику, залишити жовтки нагрітися до кімнатної температури). Я завжди користуюся блендером-млинком із чашою. Там є спеціальна ємність для приготування майонезу. Всі інгредієнти просто закладаються в чашу млинка, а олія наливається в ємність із дірочкою. Потім збиваю хвилину (у цей час олія повільно тонкою цівкою стікає у чашу через дірочку) й «вуаля!» – майонез готовий.

Якщо у вас немає такого блага технічного прогресу, то доведеться все робити поетапно. Спочатку збити жовтки до появи піни. Потім влити 2-3 ст. л. олії. Збивати все разом до невеликого загустіння. Підлити ще олію тонкою цівкою, не припиняючи збивати.

Через 5-6 хвилин маса стане густішою, змінить колір на світліший.

Олії, до речі, може знадобитися більше, ніж вказано в рецепті – це залежить від бажаної густоти майонезу.

В густий соус видавити готову гірчицю, насипати трохи перцю. Спеції та прянощі в даному випадку потрібні швидше для смаку, ніж для консистенції та структури, вони зроблять майонез ароматнішим та пікантнішим. Збивати майонез до розчинення гірчиці. Контрастний смак майонезу додасть сік лимона або невелика кількість оцту (концентрація 6 або 9%). В жодному разі не додавайте лимонну кислоту, розведену водою! Майонез втратить густину й маслянисту структуру, смак різко погіршиться. Після додавання лимонного соку ще раз збити майонез. Він стане менш густим і ще трохи посвітлішає.
Сіллю і цукром заправити соус за смаком, щоб майонез вам подобався. Збивати до розчинення кристалів цукру й солі. Готовий майонез витримати 1-2 години в прохолодному місці в щільно закритій ємності й лише тоді перемащувати ним салати.


Ви можете експериментувати зі смаком майонезу, додаючи у нього різні смакові добавки. Дуже цікавий соус виходить із французькою гірчицею. У салатах він відіграє новими барвами, а гірчичні зернятка приємно лопаються у роті.


Також завжди актуальним буде майонез із зеленню. Тут також вітаються різні варіації. Я, до прикладу, дуже люблю соус із зеленим базиліком, кропом та м’ятою.


А ще можна на основі домашнього майонезу готувати соус «Тартар» із маринованими огірочками чи «Паприкаш» із болгарським перцем. А як смачно до вареничків із картопелькою подати майонез із подрібненими смаженими печериці. Ну й звісно класика жанру – майонез із часничком.

 

порадник, домашній майонез, соус, паприкаш, тартар

Коментарі:

  Так  Ні, дякую