ye-logo.v1.2

Цьогоріч на Хмельниччині призначено рекордну кількість субсидій

Суспільство 2545

Про це повідомив заступник директора департаменту соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації Микола Дідик під час гарячої телефонної лінії, яка відбулася в редакції «Є».

Телефонна лінія виявилася дійсно «гарячою». Ще за кілька днів до її проведення до редакції надійшло чимало запитань. А коли у студію завітав заступник директора департаменту соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації Микола Дідик, телефон почав розриватися від дзвінків. Втім, багато запитань виявилися подібними. Найчастіше подоляни запитували, чому їм досі не надійшли повідомлення про призначення субсидій, якщо вони подавали документи вже кілька місяців тому. Виявляється, для цього існує ряд причин, основна з яких – у працівників фізично не вистачає часу, щоб обробляти величезну кількість запитів від громадян.
«Програма житлових субсидій діє з 1995 року. В різні роки була різна кількість отримувачів, залежно від рівня доходів і вартості житлово-комунальних послуг. Якщо одного року ця цифра могла сягати 120 тисяч сімей, іншого – лише 50 тисяч, – розповідає Микола Дідик. – Якщо минулого року субсидію отримувало до 40 тисяч сімей (це разом із субсидіями на тверде паливо і скраплений газ), то у 2015 доплати призначені вже 175 тисячам сімей. А ще частина заяв у процесі обробки. До кінця грудня ця цифра може досягти 200 тисяч».
Такий ажіотаж відбувається через значне подорожчання ціни на природний газ, електропостачання, опалення та інші житлово-комунальні послуги. Програма дає змогу захистити всі верстви населення. Якщо раніше нею користувалися переважно люди із невисокими доходами, то тепер і середній клас: вчителі, лікарі, службовці, журналісти.

«Є проблеми кадрового забезпечення. На управління зараз величезне навантаження. Зокрема, у Хмельницькому фахівців катастрофічно не вистачає. Вони працюють до ночі, у суботу і неділю. За кілька останніх місяців через надмірне навантаження звільнилося 46 працівників, – каже Микола Миколайович. – Також є проблеми матеріально-технічного забезпечення. Не вистачало елементарно коштів на папір, конверти. Зараз керівництво області взяло це питання під контроль, місцеві бюджети відшукують кошти на це, дещо надійшло від держави. Крім того, постійно слід роботи перерахунки у зв'язку із кожним підняттям цін чи зміною норм споживання. І все це час. Просимо людей ставитися із розумінням до затримок».

За словами держслужбовця, в законодавстві, що стосується цього питання, постійно відбуваються зміни. Зокрема, збільшується перелік випадків, при яких можливе позитивне вирішення. Також надані широкі повноваження місцевим комісіям з розгляду питань призначення та надання населенню субсидій.
«Такі комісії функціонують при райдержадміністраціях і міськвиконкомах. Очолює їх, як правило, заступник голови райдержадміністрації чи міського голови, входять керівники дотичних сфер: фінанси, соцзахист, житлово-комунальне господарство тощо, – пояснює Микола Дідик. – Вони можуть вирішувати спірні питання, різні нюанси, які виникають на практиці. Наприклад, власник один, а прописана інша людина, або ж хтось із зареєстрованих у помешканні живе за кордоном. Комісія може дослідити ситуацію і позитивно вирішити питання призначення субсидії».

Дякуємо усім, хто поставив запитання Миколі Дідику. Пропонуємо вашій увазі запитання та відповіді на них:

«Багато сільських мешканців зіткнулися з проблемою: будинки за площею великі, а живе там один-два пенсіонери. Опалюються вони здебільшого газом, а субсидія виділяється на площу за нормами споживання. Чи можливо отримати субсидію на усю опалювальну площу?»
Законодавством передбачені певні умови. Норми житла наступні: 13,65 кв. м на кожну зареєстровану особу + 35,22 кв. м на сім’ю (тобто, для оселі, де мешкає одна людина, це буде 48,87 кв. м). Якщо у будинку проживають лише непрацездатні громадяни, субсидія може надаватися на понаднормову площу. Але кожна така ситуація розглядається окремо. Є спеціальні комісії при райдержадміністраціях і міськвиконкомах, які вирішують, на яку понаднормову площу можна надати субсидію конкретному домогосподарству. Щоб вирішити це питання, слід звернутися у комісію.

«Мені прийшло повідомлення про призначення готівкової субсидії на придбання твердого палива, але коштів і досі немає. Вже холодно, треба палити, як мені бути?»
Це загальнодержавна проблема, а не лише нашої області. Кошти надходять в область з Мінфіну, далі розподіляються по районах, і так далі. На жаль, є ще заборгованість перед людьми. Однак департамент не може прискорити процес, від нас нічого не залежить. Але сподіваюся, що найближчим часом вона буде погашена, адже кошти зараз інтенсивно надходять. Можливо, найближчим часом ви отримаєте кошти.

«Мій син живе у Хмельницькому, там працює і винаймає квартиру, сплачує комунальні, на вихідні приїздить до нас у Дунаєвецький район. Чи можемо ми оформити субсидію без урахування доходів сина?»
Потрібно звернутися у комісію при Дунаєвецькій райдержадміністрації. Якщо є документи, які підтверджують, що син з вами не проживає, наприклад, у нього є договір найму житла, треба надати їх. Якщо ж немає, комісія у будь-якому випадку проведе обстеження, складе акт матеріально-побутових умов і винесе рішення. Більше того, якщо у сина є договір найму, він також може оформити субсидію на орендовану квартиру.

«Опалюю будинок газом, отримую субсидію. Якщо у зв'язку із теплою погодою у цьому місяці я не використав весь об'єм газу, на який нараховано субсидію, чи переноситься його залишок на наступний?»
У пункті 15 Положення про порядок призначення та надання
населенню субсидій йдеться: «Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов'язані щомісячно сплачувати свою обов'язкову частку витрат на оплату цих послуг. У разі, коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Сума субсидії, яку структурними підрозділами з питань соціального захисту населення було переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди». Тобто, якщо ви використали менше тої норми, яку вам зазначили у повідомленні, вона враховується вам як економія. Щоб сказати конкретно, як і скільки вам платити у наступному місяці (можливо, вам взагалі не потрібно буде платити кілька місяців), потрібно бачити вашу справу. Але у будь-якому разі вам потрібно звертатися у газконтору для уточнення цифр. Ми провели нараду з газовиками, просили їх, щоб їхні працівники консультували населення, роз'яснювали, яким чином здійснювати платежі.

«Мама померла і залишила мені у спадок будинок. Я переоформила світло, газ на себе. Але будинок переоформити не в змозі, бо є інвалідом дитинства. Чи можу я отримати субсидію, якщо не прописана у будинку, хоча живу у ньому вже 18 років».
Будуть труднощі, адже субсидія надається на зареєстрованих у домогосподарстві осіб. Вам потрібно негайно вирішувати це питання. Щоб отримати право на субсидію, обов'язково треба зареєструватися у цьому будинку. Якби це була новобудова, комісія могла б вирішити це питання на вашу користь, а так, оскільки будинок старий, треба прописатися.

«Яким чином здійснюється нарахування субсидії за тризонними тарифами?»
Це питання роз'яснюється у пункті 3 постанови КМУ № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування»: «За наявності окремого обліку споживання електроенергії за періодами часу соціальний норматив використання електричної енергії за тризонними тарифами розподіляється наступним чином: 21 відсоток об’єму спожитої електроенергії за тарифом в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї години до 11-ї години і з 20-ї години до 22-ї години), 33 відсотки об’єму спожитої електроенергії за тарифом у напівпіковий період (з 7-ї години до 8-ї години, з 11-ї години до 20-ї години, з 22-ї години до 23-ї години) і 46 відсотків об’єму спожитої електроенергії за тарифом в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години)».

«Повідомлення на субсидію за вересень ще не прийшло. Я заплатив за вересень і жовтень за комунальні послуги по повній вартості, тепер у мене переплата. Яким чином мені платити, коли прийде субсидія? Вносити обов'язкову плату чи ні?»
Якщо реальна вартість спожитої електроенергії чи іншої послуги менша, ніж зазначена обов'язкова плата, то платите лише її. Якщо ж ви заплатили більше, ці кошти підуть на ваш рахунок на наступний місяць. Тоді ви зможете не платити обов'язкову плату, а використати цю переплату.

«Проживаю у селі, учасник війни. Отримую пільгу 50% на оплату комунальних послуг. Чи маю право на отримання субсидії, адже цієї пільги мені не вистачає, щоб оплатити газ?»
Все залежить від вашого доходу, від того, хто ще прописаний у вашій оселі, які їхні доходи. Якщо сукупний дохід невисокий, швидше за все, у вас буде субсидія. Треба звернутися в управління соціального захисту населення за місцем проживання, заповнити заяву та декларацію. Управління запросить усю інформацію та проведе відповідні розрахунки.

«Чи враховується в сукупний дохід сім'ї соціальна допомога при народженні дитини?»
Одноразова допомога при народженні дитини не враховується. А щомісячні виплати враховуються.

«Я прописана у Хмельницькому, а живу в селі, в будинку, який дістався у спадок від матері. Поки що тільки оформила спадщину на землю. Чи можу я отримати субсидію на тверде паливо?»
Субсидія нараховується на зареєстрованих у домогосподарстві осіб. Якщо ви прописані у Хмельницькому, то там можете скористатися правом на субсидію. Щоб отримати субсидію на тверде паливо, треба обов'язково зареєструватися у цьому будинку.

 

 

 

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую