ye-logo.v1.2

Без культури людство існувати не може, або Про тих, хто робить наше життя добрішим й світлішим

Культура 2212
Фото: Ірина Новокшонова

Урочистості з нагоди 25-річчя Подільського культурно-просвітницького Центру імені Миколи Реріха відбулися в органному залі обласної філармонії

Привітати ювілярів і взяти участь у святкуванні прийшли багато людей, однодумців. Все, що створено людським генієм, має бути захищено і збережено для майбутніх поколінь – ця концепція Культури видатного гуманіста та філософа Микола Реріха є основою діяльності Центру протягом усього існування. Перегортаючи сторінки історії, згадали як усе відбувалось.
А все почалось з того, що співробітник Хмельницького радіотехнічного заводу Станіслав Крук ще у 1986 році, будучи у Ленінграді, познайомившись з творчою спадщиною сім’ї Реріхів, захопився їхньою ідеєю збереження культурних цінностей та розвитку культури, як основи процвітання суспільства. «Головним імпульсом створення товариства, – згадує Станіслав Леонідович , – була зустріч із сином Миколи Реріха Святославом, котрий наче благословив мене». І повернувшись додому, за підтримки управління культури міста і області Хмельницького з декількоми такими ж ентузіастами, як і сам, Михайлом Чайковським, Юлією Вільчинською та іншими створили спочатку товариство «Реріх», яке згодом перетворилося на Подільський культурно-просвітницький Центр імені М. К. Реріха.
За словами Станіслава Крука на Хмельниччині є культурне надбання, а саме велика паркова культура, яка несе духовність народу, і цю духовність ми маємо зберегти. З кожним роком Центр розширює спектр культурно-просвітницької діяльності. За 25 років існування було проведено дуже багато заходів: виставок, лекцій мистецького, наукового напрямків, круглих столів, конференцій, бесід, концертів, літературно-музичних вечорів, зустрічей з творчими людьми, науковцями і працівниками культури України та країн СНД.
«Ви – великі альтруїсти, - сказав у вітальному слові мер міста Олександр Симчишин. – Робота Подільського культурно-просвітницького Центру ім. Реріха знана в усій Україні й світі».
За його словами, головна мета – збереження культурного надбання, розвиток духовності протягом 25 років залишилася та сама, однак суспільство не змінило свого мислення, і ми більше егоїсти, ніж альтруїсти, і дітей виховуємо споживачами, тому Станіслав Леонідович – наш духовний наставник. І на допомогу влади він завжди може розраховувати.

Багато щирих, теплих слів на адресу працівників Центру за їхню титанічну працю в ім’я сьогодення і в ім’я майбутнього пролунали від Діани Гайдук, Інни Ящук, Ігоря Ерметова, Дениса Монастирського, Лідії Біленької.

Музичні вітання ювіляри і гості отримали від заслуженої артистки України Наталі Молдован, лауреатів міжнародних конкурсів Тараса та Ольги Маликів, Степана Дробота, камерного оркестру обласної філармонії під орудою Тараса Мартиника. Нікого не залишили байдужими зворушливе привітання дитячої театральної студії Центру «Світлячки» під керівництвом Надії Кошуцької.
Тетяна ЯРОВЕНКО. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую