ye-logo.v1.2

Гарним новорічним подарунком можуть стати «мильні сувеніри», виготовлені власноруч

Культура 4731
Фото: з архіву Віри Шиміліної

За словами миловара Віри Шиміліної, вони неповторні, унікальні, практичні й корисні

36-річна хмельничанка Віра Шиміліна вважає себе щасливою людиною, адже на додачу до своєї улюбленої роботи в Хмельницькій обласній стоматології отримала від Бога ще й улюблене хобі. Вже понад рік жінка займається миловарінням і каже, що це захоплення дарує їй естетичне задоволення й допомагає зняти напруження. «Я довго шукала собі хобі, засвоїла багато творчих процесів: різноманітний декупаж, сухе та мокре валяння, вироби з полімерної глини, вишивка бісером тощо, — каже Віра Віталіївна, — але зупинилася на миловарінні. Це неповторне, різноманітне, практичне й корисне захоплення. Раніше мило ручної роботи мені досить часто дарували друзі. Навіть шкода було ним одразу користуватися, таке воно було гарне. В соцмережах бачила роботи майстринь і одного разу мені також захотілося спробувати. Я замовила в Інтернеті набір початківця-миловара, спеціальні форми, мильну основу, водорозчинні малюнки й «пішло-поїхало». Іноді мене так захоплював процес «народження» мила, що лягала спати лише під ранок. Потім пішли слова вдячності від близьких, колег та знайомих, які випробували на собі плоди моєї творчості. Після дифірамбів та хвалебних од я вже остаточно занурилася у миловаріння».

Кава фарбує в коричневий колір, а календула — в золотаво-помаранчевий
За словами мисткині, виготовляти домашнє мило абсолютно нескладно, потрібно лише мати мильну основу, яка продається в крамницях для хенд-мейду. Вона буває прозора й біла. Сировину слід порізати кубиками, розмістити в глибокій тарілці або чашці на водяній бані, щоб розтопилася. Зручніше та швидше робити це в мікрохвильовці, але потрібно стежити, щоб майбутнє мило не перегрілося. Це призведе до утворення пухирців і погіршить його якість. «Мильна основа складається з рослинних олій та гліцерину. В процесі я додаю ще й інші складові — харчові ароматизатори, ефірні олії, харчові барвники, — ділиться пані Віра. — До прикладу, кава дарує домашньому милу темно-коричневий колір, а подрібнена календула — золотаво-помаранчевий. Різноманітні відтінки (жовтий, зелений, блакитний, рожевий) можна отримати, завдяки додаванню в мильну основу косметичної глини. Готову суміш слід залити у формочку й зачекати до її повного застигання. Формочки бувають дешеві пластикові та дорожчі силіконові. До того ж вдома в усіх гарних домогосподарок знайдеться безліч силіконових форм (для випікання, цукерок, льоду). Вони також підійдуть.
Мило ручної роботи можна виготовляти з різними добавками: сухоцвітами, шоколадом, скрабами, медом, молоком тощо. Але зберігається воно, на відміну від магазинного мила, в якому багато павів, тваринних жирів, консервантів, не більше, ніж півроку.

Щоб надати вашим виробам святкового новорічного настрою, можна прикрасити їх перламутром та гліттером.

Я наношу таке оздоблення лише зверху, адже верхній шар швидко змивається і далі ви будете насолоджуватися м’якою турботою лише натуральних компонентів».

Мило з картинками, візерунками та багатошарове
«Мене досить часто запитують, чи підходить для переплавлювання звичайне магазинне мило. Я не раджу таке практикувати через одну очевидну причину — воно має достатньо консервантів для подовженого зберігання й інших хімічних домішок для того, щоб бути твердим та гарно пінитися. Хіба вам потрібний такий продукт, навіть якщо ви й «облагородите» його своїми корисними складовими? — каже жінка. — Найбільше я люблю робити багатошарові мила та мила з картинками. Перше заливається шарами різних кольорів у форму. Слід обов’язково зачекати, коли черговий шар застигне, злегка подряпати кожен зубочисткою та збризкати септилом, вітасептом або звичайним спиртом для гарного зчіплення (горілка не підходить, адже вона не так гарно випаровується, як спирт). Що ж до мила з картинкою, то воно робиться наступним чином: спочатку заливається прозора основа в формочку, кладеться малюнок на спеціальному водорозчинному папері, потім — шар білої основи для гарного контрасту. Наприкінці заливається основний кольоровий шар. Коли мило охолоне — можна виймати його із форми й милуватися своєю гарною роботою. В мене цей процес найулюбленіший, як вінець творіння».

Рецепт домашнього медового мила: 100 г прозорої мильної основи, 4-5 крапель олії жожоба, 0,5 ч. л. натурального меду та за бажанням харчовий ароматизатор меду. Основу підігріти, додати всі складові й залити суміш у форму. Коли застигне — вийняти.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую