ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. У пошуках зимової казки

Туризм 6571
Мініатюрна ялинка із інію. Десь у Карпатах
Мініатюрна ялинка із інію. Десь у Карпатах. Фото: автора

Пропонуємо зимовий фоторепортаж із різних мальовничих куточків України.

Останніми роками класична зима із снігом і морозами не часто розпочинається за календарем. Іноді перший сніг може випасти аж у лютому, а розтанути десь у квітні…
Грудень 2015-го не надто балував хмельничан казковими зимовими пейзажами, а тому у ці святкові дні пропонуємо відправитися у віртуальну подорож. Подорож різними куточками нашої країни, під час якої ми побачимо засніжені міста і села, церкви і фортеці, гори і річки…
Щоб запропонувати цю підбірку, мені довелося переглянути світлини з мандрівок за кілька років. І хоча подорожую взимку досить часто, виявилося, що насправді «сніжних» пейзажів маю не так вже й багато. Деякі міста у грудні чи січні виглядають так, ніби надворі пізня осінь або ж рання весна…
Тому давайте цінувати кожен казковий зимовий день і використовувати його за можливості для захопливих мандрівок! І якщо немає змоги поїхати далеко, можна вибратися кудись поряд на один день, наприклад, у Старокостянтинів чи Антоніни, або ж просто прогулятися містом…

Одним з наймальовничіших куточків України взимку є Карпати. Неймовірно красиві гори, містичні ліси, пухнасті ялинки, вкриті снігом церковки і хатинки туляться до схилів... Тут можна кататися на лижах і санчатах, ходити у піші походи, здійснювати цікаві екскурсії, наприклад, відправитися на гостину до Святого Миколая.

Ще одна велика перевага Карпат перед іншими регіонами: тут майже завжди взимку є сніг, особливо високо у горах.

Карпатський хребет Полонина Боржава.

На вершечку гори Темнатик. Висота 1343 метри.

Над зимовими горами стелиться туман.

В долині може бути мокро і болотяно, а в горах - сніг!

Селище Воловець Закарпатської області. Дуже вдале місце для того, щоб розпочати звідси підйом у гори.

Село Пилипець - гірськолижний курорт. Крім того, тут можна подивитися на старовинну дерев'яну церкву та водоспад Шипіт.

Славське - один з найбільших гірськолижних курортів. Але іноді тут можна побачити пейзажі маленького карпатського села. Навіть не віриться, що десь поряд відпочивають натовпи туристів.

У Карпатах дуже цікаво гуляти в лісі, особливо в безвітряну погоду після того, як випало багато снігу. Тоді ялинки і сосни перетворюються на неймовірні зимові красуні!

 

Боротьба двох сезонів...

Ця мальовнича дорога з'єднує два карпатських села - Татарів і Яблуницю.

На підйомі на гору Хом'як, що у Горганах. Її висота - 1542 метри.

Ніч у горах.

Та не лише гори ваблять мандрівників взимку. Різні українські міста та містечка можуть порадувати старовинною архітектурою, цікавими музеями та галереями (взимку у них можна не лише насолоджуватися мистецтвом чи краєзнавством, а й грітися!), затишними кав'ярнями та веселими фестивалями.

Наприклад, місто Колимия - районний центр Івано-Франківськоїї області. Має прекрасну стару забудову ХІХ - початку ХХ століття, знаменита музеєм писанок, будівля якого має вигляд великого великоднього яйця, та коломийками - короткими жартівливими піснями. Наприклад, Коломия не помия, Коломия місто, В Коломиї такі дівки, як пшеничне тісто.

Залізниця у Коломиї з'явилася у 1866 році.

Зовсім в іншій частині України, на Чернігівщині, розташувалося не менш цікаве місто Ніжин. У невеликому містечку збереглося близько десяти старовинних храмів, тому його називаються музеєм просто неба. Ніжин також відомий тим, що тут навчався Микола Гоголь і вирощували особливі огірки, які подавали до імператорського столу (у місті є пам'ятник ніжинському огірку).

Ніжин, Воздвиженська церква 1775 року.

Одне з найцікавіших міст Тернопілля - Кременець. Воно славиться численними архітектурними пам'ятками, зокрема, замком, який височіє на горі Бона.

Фрагмент замку, який у давні часи славився як неприступна твердиня.

Ще одне цікаве містечко Тернопільської області - Вишнівець, де розташовується розкішний палац князів Вишнівецьких.

Чернівці заслуговують на увагу мандрівників не менше, ніж Львів. Тут також чимало старовинних будинків і церков, найзнаменитіша споруда - резиденія Буковинських єпископів (зараз університет).

Чернівці, міська забудова.

І як же не згадати про нашу рідну Хмельниччину. Звісно, наша область не може позмагатися з Тернопільщиною чи Львівщиною за кількістю старовинних пам`яток. Однак і нам є чим здивувати мандрівників. Це замки та панські маєтки, церкви і монастирі, і насамперед, розкішна природа.

Захід сонця. Десь на Поділлі.

Меджибізька фортеця.

Річка Збруч колись була кордоном між двома імперіями, тепер розділяє дві області.

Дністер - одна з наймальовничіших річок України.

У селі Тарноруда Волочиського району зберігся старовинний костел.

Село Коржівці Деражнянського району відоме старовинним чоловічим монастирем, в якому зараз лише один мешканець.

Якщо часу на мандрівку немає, поблукайте вулицями Хмельницького, тут також є що подивитися...

Хмельницький, Олексіївське училище 1904 року. Нині - міська рада.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую