ye-logo.v1.2

«Дві сальсіти – один я», – Ігор Починок або, Мої перші кроки у сальсі

Спорт 5366

Не лише у відомій пісні «на 10 девчонок по статистике 9 ребят», схоже буває й у танцювальній школі «Сальса Вікторія».

Однак ця весела обставина не завадила освоєнню базових кроків у сальсі.
На моєму першому уроці з сальси партнер, Ігор Починок, був один, а сальсіти – дві. Сальсітами називають у сальсі партнерок, а партнерів – сальсеро. І мені пощастило, адже одна із танцівниць – це справжня сальсіта-профі Вікторія Луньова, а інша, як ви вже могли здогадатися, – це я, Ольга Крамар, наразі початківиця (так званий, рівень-клас «beginners»).
Відтак, щонайменше місяць моїми наставниками у сальсі будуть Ігор Починок та Вікторія Луньова. Окрім того, що ці двоє веселі, радісні, енергійні і завжди готові підтримати та підхопити будь-яку ініціативу, вони ще й володіють неабияким терпінням та педагогічними навичками. Не перебільшуватиму, якщо скажу, що Віка та Ігор й восьминога навчать танцювати!
Отож, не зважаючи на тижневі довгі канікули у зв’язку з новорічними святами і пов’язаною із цим безкінечною метушнею, моєму першому заняттю із сальси судилося бути.
Спочатку добре розім’ялися. Саме під час розминки ми розігріваємо та готуємо своє тіло до танцювальних навантажень та убезпечуємо від травм. Готово! Тепер вивчаємо базові або основні кроки – це бейсік (basic step/passo basico), румба (rumba), кумбія (cumbia) та кубинський крок (cuban step/passo cubano). До речі, базові кроки у подальшому застосовуватимуться і під час розминки.

Хочеться сказати, що не випадково, знайомство із сальсою починається з вивчення основних кроків. Це, так званий, «скелет» танцю. Не зважаючи на те, що бейсік, до прикладу, ніколи не використовується у чистому вигляді, ретельне скрупульозне його повторення та, загалом, відпрацювання і румби, і кумбії, і кубинського кроку служать хорошим підґрунтям для наступних рівнів у сальсі. Це та база, яка «вбивається» в моторику і м’язову пам’ять. Базові фігури (елементи), базова техніка та базова стилістика – усе це тісно пов’язано з грамотним виконанням бейсіку, румби, кумбії та кубинського кроку.
Тренери «Сальса Вікторія» акцентують, що правильне перенесення ваги при виконанні основних рухів та правильно засвоєна база – це чи не основа основ. Тому, якщо на заняттях із сальси ви спостерігатимете, як усі танцівники, немов у сповільненому кіно, під рахунок переносять вагу при виконанні бази, не дивуйтеся!
Спочатку початківцю може здатися, що у швидкому темпі у нього все виходить. Це якщо танцювати повільно, то ноги заплітаються. Та за танцювальною методикою, за якою працює «Сальса Вікторія», наскільки добре завчиш основні кроки під сповільнений рахунок, настільки добре тобі вдаватимуться будь-які рухи під будь-який темпо-ритм музики у сальсі.
Щож, вчуся танцювати грамотно і старанно «топчу» базу.
Для ширшого розуміння розповім, що сальса – це танець із США та Латинської Америки, його, як ви вже зрозуміли, можна танцювати соло або парно, чи в групах. Виділяють декілька видів та підвидів сальси. Але у танцювальній студії «Сальса Вікторія» наразі вивчають саме Сальса Касіно (Salsa Casino).
З незначною поправкою на різні стилі сальси, основні рухи складаються із швидкого-швидкого-повільного кроків під чотири ударних ритму (рахунки, біти) у музиці. Кожен четвертий рахунок використовується для повільного перенесення ваги, паузи або, в деяких стилях, для кика (викиду ноги) або чечітки (теп, удар ногою об підлогу). На другому відео у блозі при виконанні кубинського кроку Віка додає привабливості та особливої стилістики, за допомогою легкого удару носком ноги на рахунок 4 і 8. До слова, такий удар можна робити і п’яткою. Це і є так званий теп, який у багатьох країнах використовують саме танцівники Сальси Касіно.

 

Повертаючись до своїх тренувань скажу, що свої танці, дійсно, варто знімати на відеокамеру. Відеозапис допомагає подивитися на себе зі сторони і побачити над чим, варто попрацювати більше, а що виходить добре. Думаю, що мені не завадило б попрацювати над жіночою стилістикою. І якщо я так, як на відео махатиму руками, танцюючи у парі, то, боюсь, мені доведеться ловити партнера по танцполу)).
Знаю над чим працюватиму впродовж наступних тренувань, окрім вивчення нових елементів. Та не буду надто прискіпуватися до себе. Адже сальса – це перш за все задоволення від руху, відпочинок та тренування і тіла, і розуму. А в здоровому тілі, як відомо здоровий дух!
Бейсік, румба, кумбія та кубинський крок, на мою думку, виявилися простими. Я їх легко пригадала дома. Навіть декілька разів повторила. Тепер я вдячна сама собі, що не полінувалася і зняла на смартфон відео, де Віка їх виконує. Як каже мій хороший друг: «Потім, наче знайдеш!» Так і вийшло, як знайшла! Тепер я вмикаю відеозапис та намагаюся повторити витончену жіночу стилістику у рухах за тренеркою. Схоже, що домашньої роботи буде багато.
Наступного дня відчула приємний біль в ікрах та між лопатками. Значить, – жива.
«Танець – це рух, рух – це життя, а жити треба красиво», – направду подобається мені цей вислів Григорія Чапкіса. А вам?

Партнер проекту танцювальна студія "Сальса Вікторія".


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую