ye-logo.v1.2

У церкві, де вінчався син Богдана Хмельницького, крутили кіно

Історія 5714
Фото: автора

В радянські часи у Хресто-Воздвиженській церкві, що у Кам’янці-Подільському, був кінотеатр

Скільки легенд та домислів довкола цього храму – й не злічити. Переказують, що закласти православну церкву під стінами могутньої Кам’янецької фортеці задумав гетьман Петро Коношевич-Сагайдачний. Мовляв, він був впевнений, що міць величних мурів буде ще сильнішою, якщо їх підпиратимуть не лише потужні скелі смотрицького каньйону, а й віра. От і з волі гетьмана звели тут чепурну й затишну церкву. Поставили її на кам’яному підмурівку, щоб талі води Смотрича не заливали храм. А вхід до нього збудували настільки низько, що усередину потрапиш лише тоді, коли низенько, як то кажуть, до землі, пригнешся, бо «перш ніж зайти до храму, треба Богові вклонитися».

Часто Хресто-Воздвиженську церкву називають душею Кам’янця-Подільського. Схована вона від лихого ока грізними фортечними мурами у передмісті старого Кам’янця з чудернацькою назвою Карвасари. І потрапити до неї не так-то просто. Хіба що довжелезним і вузьким підвісним мостом через річку Смотрич. Хочеш-не хочеш, а забуваючи про страх, ідеш цією нелегкою дорогою - дорогою всіх паломників. Щосуботи та щонеділі долають вони цей важкий шлях, щоб дістатися до Здвиженського (так його просто у народі називають) храму на службу Божу. «Шлях до Бога завжди нелегкий», — кажуть вони.

Місцеві жителі запевняють, що тут, на Карвасарах, вінчався старший син гетьмана Богдана Хмельницького Тимофій з князівною Розандою. Кажуть, наречена, нібито, подарувала храму плащаницю - величезне покривало, гаптоване золотистими нитками, з фігурою Ісуса Христа посередині. Як переповідають, нинішня церква збудована на місці, де раніше вже стояв храм, а до того були підвали для товарів. Адже колись у цьому передмісті Кам’янця був караван-сарай, де зупинялися купці з різних країн. Можливо, це був саме той храм, який і звелів закласти Сагайдачний? Бо нині існуючу Хресто-Воздвиженську церкву, кажуть історики, почали зводити лише в 1779 році. Про попередню святиню серед місцевих жителів ходять легенди, начебто вона була збудована без жодного гвіздка. А під час турецького панування її перетворювали на мечеть.
Здвиженська церква – дуже цікава споруда. Зведена повністю з дерева, на перший погляд нагадує іграшковий теремок чи сірниковий будиночок. У радянські часи храм був закритий. Тоді демонтували іконостас, а доля цих церковних прикрас донині невідома. У шістдесятих роках минулого століття у Хресто-Воздвиженській церкві був (не повірите!) кінотеатр: замість іконостасу висів величезний екран. Лише у грудні 1991 року храм відкрили для богослужіння.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую