ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. ТОП-5 старовинних храмів Львова

Туризм 8383
Собор святого Юра здалеку
Собор святого Юра здалеку. Фото: автора

Пропонуємо здійснити екскурсію кількома сакральними спорудами, які прикрашають місто Лева не одне століття.

Львів – це дивовижне місто. Сюди можна приїздити десятки разів і не бути впевненим, що побачив у ньому усе, достойне уваги мандрівника. Старовинні храми та будинки, цікаві музеї та галереї, маленькі середньовічні вулички та величезні зелені парки, чудернацькі скульптури та затишні кав‘ярні. Тут виготовляють шоколад і карамель, варять власні сорти пива і печуть ароматні штрудлі. У Львові відбуваються оригінальні фестивалі, як то свято пампуха чи фестиваль свічок. А чого варті заклади харчування, такі як Криївка, Легенда, Мазох-кафе та інші, які більше схожі на музеї, казкові будиночки чи театралізовані дійства?!

Та зараз, напередодні Водохреща, коли закінчується цикл різдвяних свят, пропонуємо здійснити екскурсію старовинними храмами Львова, відчути їхню красу, велич та атмосферу тиші.

Костел Єлизавети

Неподалік від залізничного вокзалу, на площі Кропивницького, туристів зустрічає готичний храм Ольги і Єлизавети, який прикрашають гострі шпилі та величезні арочні вікна.


Костел збудовано у неоготичному стилі.

Храм збудували не так давно – у 1903-1911 роках у неготичному стилі на честь Сісі – імператриці Єлизавети Баварської, дружини австрійсько-угорського імператора Франца-Йосифа І.


Храм вночі.

Цікаво, що храм був католицьким і мав обслуговувати парафіян-залізничників, якими ставали переважно поляки. Адже їм було легше отримати в Європі відповідну освіту, щоб працювати на залізницю, куди українців пускали не так охоче.

На початку 90-х храм передали греко-католикам, він діючий.


Вид на місто і костел з його оглядового майданчику.

До речі, храм Ольги і Єлизавети досі є найвищою спорудою у Львові, її висота сягає 88 метрів. За помірну плату можна піднятися на шпиль храму і насолодитися панорамою міста.

Собор святого Юра

 Якщо від храму Ольги і Єлизавети пройтися вулицею Городоцькою в бік центру, і біля цирку звернути наліво, ми потрапляємо на площу Святого Юра, де розташовується головна святиня греко-католиків.


Собор святого Юра.


Територію храму прикрашають численні скульптури.

Архикафедральний собор святого Юра розкинувся на пагорбі, а тому його видно здалеку. Збудований у стилі бароко, він є зразком національної української архітектури і частиною великого комплексу. Сюди також входять дзвіниця із старовинним дзвоном (1341 рік), будинки, тераси, портики, мури, брами та ажурна огорожа.

 

Ажурна огорожа собора святого Юра.

Домініканський костел

У самісінькому центрі міста, на Музейній площі, розташований один із найграндіозніших храмів – Домініканський костел (нині греко-католицька церква Пресвятої Євхаристії). Він стоїть на місці, де був палац короля Лева І.


Домініканський костел збудований у бароковому стилі.

Монастир домініканців був заснований у далекому ХІІІ століттям за бажанням його дружини угорської принцеси Констанци. Кілька століть на цьому місці стояв готичний собор, однак у 1748 році його розібрали через аварійний стан, а натомість збудували новий бароковий храм, який нагадує знаменитий костел святого Карла у Відні.


Вид на храм з висоти.

У радянські часи у храмі був музей історії релігії та атеїзму, зараз це діючий греко-католицький храм. А інші будівлі, що належали монастирю, зокрема, келії, зараз займають різні кав‘ярні. Музей історії релігії (тепер вже без атеїзму) також функціонує.

 Успенська церква

Ще один дуже гарний та незвичний храм – православна церква Успіня Пресвятої Богородиці з вежею Корнякта, що на вулиці Руській. Існувало щонайменше три попередника сучасному храмові на цьому ж місці, перший – ще у княжі часи – був спалений у 1340-х роках.


Успенську церкву видно здалеку завдяки оригінальній 66-метровій дзвіниці.

Сучасний храм збудувало Львівське братство (національно-релігійна громадська організація православних українських, грецьких міщан Львова) у 1591-1625 роках. Храм у Середні віки був важливим центром не лише релігійного, а й духовного життя українців.


Вежа Корнякта вночі гарно підсвічується.

У храмовий комплекс входять також каплиця Трьох Святителів та струнка ренесансна дзвіниця, яка нагадує вежу замку. Вежа Корнякта названа на честь багатого львівського купця Костянтина Корнякта, на чиї кошти її збудували. У 1572–1578 роках її спорудили за проектом архітектора Петра Барбона. Вона славилася дзвоном «Кирилом», який був найбільшим на Галичині, виконував функції головного дзвону міста та оповіщав львів‘ян про наближення небезпеки.

 Бернардинський монастир

Розповідаючи про величні храми Львова, не можна не згадати про комплекс Бернардинського монастиря, який розташувався на Соборній площі. Його окраса – костел святого Андрія з розкішним фронтоном, оздобленим скульптурами, та бароковою вежею з годинником. Його збудували у 1600-1630 роках на місці дерев‘яного храму. Починав справу найвідоміший львівський архітектор Павло Римлянин, однак він помер раніше, ніж встигли звести храм. Тому його добудовували Амброзій Прихильний і Андрій Бемер. Таким чином, у храмі поєдналися, і досить вдало, три стилі: ренесанс, маньєризм і бароко.


Фронтон храму прикрашений скульптурами.

Монастир був збудований за межами середньовічного міста (зараз це центр Львова!), а тому мав товсті оборонні мури, частина з яких збереглася до наших днів. Також збереглися дзвіниця, келії монастиря, де зараз розташований архів, криниця з ротондою, колона, на якій колись стояла скульптура святого Яна з Дуклі…


Вежу костелу з годинником видно здалеку.

Бернардинський монастир – одне з найзагадковіших місць у центрі Львова, де кожен камінь, кожен закапелок і стіна дихають старовиною. Здається, що ось-ось із за рогу визирне середньовічний монах у капюшоні…

 

Комплекс бернардинського монастиря.

У Львові ще багато храмів, достойних уваги. Серед них – Латинський кафедральний собор, Преображенська і Вірменська церкви, костел кларисок, монастир клементинів босих тощо. Ми згадали лише декілька із них, а далі справа за вами – відкривати для себе Львів та його дивовижні храми.

 Читайте також про один із найгарніших замків України - мукачівський Паланок.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую