ye-logo.v1.2

У підвалах художнього музею розповідали про його підвалини

Культура 2981

У музеї презентували проект «Музей. Підвалини», під час якого дослідили історію створення музею та різні аспекти його роботи

Протягом кількох тижнів у Хмельницькому обласному художньому музеї тривав проект «Музей. Підвалини», започаткований МЕТОД-фондом. Художники та мистецтвознавці, серед яких Денис Панкратов, Катерина Бадянова, Іларіон Лозовий, Антон Лапов, досліджували архівні документи та фотографії, історію створення та сучасний стан закладу. Вони дізнавалися, яким чином у музеї формується колекція, який шлях проходить твір від потрапляння у фонди до показу в експозиції. Також до проекту долучилися студенти спеціальності «культурологія» гуманітарно-педагогічної академії.
Результатом дослідження стала дослідницько-художня виставка «Музей. Підвалини». Символічно, що вона, розповідаючи про витоки роботи закладу, розташувалася у підвальному приміщенні музею. Також символізм проглядається у тому, що дослідження припало на час, коли музею виповнилося 30 років.


Значна частина експозиції - архівні документи.

«Коли Денис Панкратов запропонував провести цей проект, це було досить символічно. У цьому році музею виповнюється 30 років. І ми розпочинаємо цей рік з підвалин — повертаємося до початку, до історії музею, дивимося, чи правильно ми рухалися, які були помилки, яких позитивний досвід здобутий», - розповідає директор художнього музею Лариса Чернова.


На виставці презентовані архівні документи, зокрема, експлікації — описи творів та виставок, опис постійної колекції музеї. Куратор проекту Денис Панкратов зазначає, що таким чином можна простежити, як працівники закладу вибудовували мистецтвознавчу термінологію, як вона змінювалася з часом і якої форми набула зараз.


Автор ідеї та куратор поекту Денис Панкратов.

«Спершу, працюючи з архівними матеріалами, я не мав певного вектора, але згодом звернув увагу на мову, термінологію, яку виробляли музейники від початку його заснування. Адже теоретична мистецтвознавча термінологія в Україні не дуже розроблена, а тому співробітникам доводилося її вибудовувати», - розповідає Денис.
Крім дослідницької проект має ще освітню і мистецьку складові. У рамках проекту співробітники музею прослухали лекції про те, як розвиваються сьогодні музеї, як минуле впливає на теперішні експозиції, як далі рухатися таким закладам, як демонструвати свої експозиції.


Презентація відбувалася у підвальному приміщенні музею.

Мистецьку частину проекту презентували хмельницькі художниці Аніта Немет та Анна Азаренко. Аніта ходила по музею з півторарічним сином і відеокамерою і знімала усе цікаве, що бачила у музеї (відео демонструвалося на відкритті виставки). А Анна Азаренко знайомилася із працівниками музею, від директора до двірника, спілкувалася з ними та замальовувала їх за робочими місцями.


До проекту долучилися художниці Аніта Немет (зліва) та Анна Азаренко.

«Я намагалася входити у контакт з працівниками, замальовувала їх на робочому місці і записувала уривки фраз, їхні репліки. Ці слова вирвані з контексту, але, на мою думку, характерні для цих людей, вони звучать по-особливому з їхніх вуст, - розповідає художниця. - Ці роботи дещо особисті, але вони показують людей, яких ми часом не бачимо, але без яких не можлива робота цього закладу».


Малюнки Анни Азаренко показують працівників музею у робочому середовищі.



Проект "Рівні" студентів гуманітарно-педагогічної академії.

Виставка триватиме лише кілька днів — до 30 січня. Однак щодня можна домовитися, щоб учасники проекту провели екскурсію. Проект в першу чергу корисний для музейних працівників, і не художнього музею, а й інших, а також для митців, культурологів, мистецтвознавців та студентів, які здобувають ці професії.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую