ye-logo.v1.2

Подоляни збирають кришечки для протезування бійців

Суспільство 4729
Кришечки ожна здати при вході у ТЦ "Дитячий світ"
Кришечки ожна здати при вході у ТЦ "Дитячий світ". Фото: автора

Таким чином Хмельниччина долучилася до всеукраїнської акції «Добро жменями»

По всій Україні люди масово збирають пластик для того, щоб бійці АТО, які внаслідок війни залишилися без руки чи ноги, могли повернутися до повноцінного життя завдяки протезам. До акції «Добро жменями» охоче долучаються українці, в тому числі й мешканці Хмельницької області.
«Це ініціатива київського фонду «Овес». Наша аптека – одна із багатьох організацій, яка долучилася до акції, – розповідає менеджер з персоналу Хмельницької міської першої аптеки Оксана Кутасевич. – В нашій мережі 19 закладів по всій області, і в кожен з них люди можуть принести кришечки».
Аптека завдяки мешканцям Хмельницького, Ярмолинець, Віньковець, Красилова та інших населених пунктів здала вже 1200 кг кришечок. Однак збір триває і надалі.
Крім аптек, контейнери для кришечок розташовуються в офісах, магазинах, збирають кришки у навчальних закладах та громадських організаціях. Наприклад, здати пластик можна на першому поверсі у ТЦ «Дитячий центр», що у Хмельницькому, у благодійному фонді «Карітас» (вул. Зарічанська, 10/3) тощо.
До акції активно долучаються школярі. Зокрема, у ліцеї № 17 першу партію у кілька десятків кілограмів здали ще на початку навчального року.
«Я почула про цю акцію по радіо, почала дізнаватися, хто нею займається, куди можна здавати кришечки, – розповідає заступник директора з виховної роботи Алла Шпилюк. – Розповіли школярам, вони принесли кришечки з дому. Відтоді ми час від часу оголошуємо дату збору, коли між класами влаштовується своєрідне змагання: пластик важать і визначають, який клас назбирав найбільше».
Зібрані кришечки направляють у компанію-перевізник «Міст Експрес» (у Хмельницькій області їх приймають два відділення: в обласному центрі – на вул. Озерній, 16/1, у Кам'янці-Подільському – на вулиці Вокзальній, 2, телефон 067-432-77-07), яка безкоштовно направляє їх у столицю.
Скільки ж кришечок здали мешканці Хмельниччини, у благодійному фонді «Овес» не можуть сказати. «Статистику, скільки надходить з якої області, важко вести. Наприклад, те, що здається перевізнику «Міст Експрес», одразу ж направляється переробнику, щоб зекономити час і ресурси», – розповідає представниця фонду Катерина Корнєва. Всього ж, станом на кінець грудня, українці зібрали понад 15 тонн.


Перші результати
Акція, яка розпочалася влітку минулого року, вже має певні результати. Перший протез отримав наш земляк Сергій Тимущок. Протез ноги бійцю 81-ї аеромобільної бригади зробили наприкінці 2015 року у Польщі, і понад половину вартості покрили завдяки переробці зібраного пластику.
На черзі – допомога бійцю 95-ої аеромобільної бригади, львів'янину Роману Дідері.
«У Романа обидві ноги на місці, однак він потребує протезування тазостегнового суглобу, щоб вони могли нормально рухатися. Перший ендопротез вже є у Романа, за рахунок зібраних в акції коштів маємо придбати другий», – розповідає Наталя Тарасова, PR-менеджер благодійного фонду «Овес» та керівник проекту «Добро жменями» Наталя Тарасова.
До речі, самі кришечки не використовуються безпосередньо на виготовлення протезів. Це спосіб збору пожертвувань. Тобто, кришечки здають на переробку, однак за вищою ціною, ніж звичайні відходи (підприємство-переробник купує їх по 10 грн за кілограм, хоча стандартна ціна становить від 1,5до 4 грн), а отримані кошти направляють на створення протезів для поранених українських військових. Здавати можна будь-які кришечки, які використовують у харчовій промисловості (з-під води, кефіру, молока, пива, соку тощо), однак пластик з-під побутової хімії не підходить. Приймають їх у будь-якій кількості від усіх охочих.
Для виготовлення одного протезу руки необхідно здати 500 тисяч кришечок, ноги – 850 тисяч. У благодійному фонді «Овес» запевняють, що таку кількість велике місто може зібрати за кілька днів, якщо кожен, купивши пляшку води чи соку, не викине кришечку, а кине її у спеціальний контейнер.
За словами організаторів акції, подібні ініціативи існують у багатьох країнах світу. Так, у Туреччині таким чином збирають кошти на інвалідні візки, в країнах ЄС – на підтримку малозабезпечених громадян. Крім благодійної, акція має ще й екологічну мету: у навколишньому середовищі зменшується кількість пластику, а отже, і негативний вплив на нього.
Детальну інформацію про акцію «Добро жменями» можна дізнатися у благодійному фонді «Овес» за телефонами 063-021-69-31, (044)228-80-02 або на сайті owesua.org.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую