ye-logo.v1.2

Хмельничани за опалення в січні мають заплатити більше, ніж раніше

Суспільство 3552
Якщо в лютому не буде сильних морозів, то за тепло, можливо, доведеться заплатити менше, ніж по 13,72 гривні, як це було в грудні та листопаді 2015 року
Якщо в лютому не буде сильних морозів, то за тепло, можливо, доведеться заплатити менше, ніж по 13,72 гривні, як це було в грудні та листопаді 2015 року. Фото: автора

Замість 13,72 гривень за квадратний метр житла, тариф виріс майже на гривню.

У Хмельницькому мешканці будинків, які необладнані лічильниками, почали отримувати платіжки за тепло, отримане в домівки в січні. І… замість 13,72 гривень за квадратних метр (встановлений тариф ще в березні 2015 року), виходить, що опалення подорожчало – тепер 14,56 гривні за один «квадрат».

Виявляється, такі нарахування зроблені на підставі постанови Кабінету Міністрів, яка була видана ще 30 жовтня минулого року. У ній зазначено, що нарахування плати за опалення проводиться з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря в порівнянні до нормативної та тривалості опалювального періоду у відповідному місяці. «Температура в січні для Хмельницького, яка закладена в тарифі 13,72 гривні – мінус 3,3 градуси, - каже директор «Хмельницьктеплокомуненерго» Володимир Скалій. – А факту вийшло мінус 4,6 градуси. Тому і нарахування збільшилися. Але, якщо взяти грудень, то хмельничани заплатили 11,1 гривні за квадратний метр».

Між іншим, дешевим вийшов тариф за опалення і в листопаді – на 6,12%. Не виключено, що і в лютому-березні хмельничанам нарахують платежі не за тарифом 13,72 гривні, а меншим. Все залежатиме від погоди. Головне, щоб в лютому середня температура не сягнула мінус 2,5 градуси, а в березні – не нижче, ніж плюс 2,4 градуси.

Та більше за тепло мають заплатити не лише мешканців будинків, в яких немає лічильників, а й тих, у кого стоять прилади обліку тепла. Хтось і 16 гривень «за квадрат», хтось іще більше. «Лічильник показує, скільки спожито тепла, а це залежить від конструкції будинку, від вікон, дверей, тощо. Тому й вийшло так, що в січні хтось має заплатити значно більше, але ж це не кожен місяць. Ми як подивилися через теплові зори, як тепло через стіни будинків тікає на вулицю, то тут немає нічого дивного, - пояснює Володимир Михайлович. - Та є будинки, в яких опалення за квадратний метр обійшлося дешевше, ніж 14,56 гривні, бо перекривали засувки перед лічильниками і отримували менше тепла. Але є чимало скарг, що через таку економію комусь було холодно».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую