ye-logo.v1.2

Самостійно навколо світу. Каучсерфінг, або У пошуках дивана

Туризм 3848
Щоб не довелося ночувати на лавочці, користуйтеся каучсерфінгом
Щоб не довелося ночувати на лавочці, користуйтеся каучсерфінгом. Фото: з архіву мандрівника

Розбираємося, як користуватися сайтами гостинності, щоб знайти безкоштовний нічліг у будь-якій країні.

Коли ми розповідали про способи безкоштовного нічлігу у мандрівках, коротко торкнулися сайтів гостинності – інтернет-спільнот, які об’єднують мандрівників з різних куточків планети. На одному з таких сайтів будь-який мандрівник може знайти нічліг в США чи Автралії, запропонувати своє помешкання колегам, отримати пораду досвідченого мандрівника чи заприятелювати з однодумцями. На моє глибоке переконання (яке збігається з думками багатьох знайомих мандрівників), такий досвід корисний не лише з практичної точки зору. Коли спілкуєшся з цими неймовірно цікавими, щирими і відкритими людьми, з багатим мандрівним досвідом або ж зовсім від нього, отримуєш якусь душевну насолоду. Вже не кажучи про те, що, ночуючи у місцевих мешканців, якомога краще занурюєшся в атмосферу і побут нової країни.
Поговоримо детальніше, яким чином працюють сайти гостинності на прикладі одного з найпотужніших couchsurfing.com. Поняття каучсерфінгу ввійшло в нашу мову, однак дослівно з англійської словосполучення перекладається як «пошук дивана». Тут розрізняють ще два поняття: хост (з англійської «господар») – людина, яка надає вам можливість переночувати у себе, і серфер – людина, яка шукає той самий диван (іноді це зручне ліжко, старенька розкладачка, надувний матрац або ж просто шматочок підлоги).

Реєстрація і заповнення профілю
Зареєструватися на сайті дуже просто, як і в будь-якій іншій соціальній мережі. Дам лише кілька порад, які допоможуть зробити це найкращим чином:
1. Не полінуйтеся повністю заповнити профіль: вкажіть свої особисті дані, інтереси, мандрівний досвід і плани. Закиньте кілька фотографій з мандрівок.
2. Заповнюйте профіль англійською мовою. Навіть якщо ви найближчим часом плануєте мандрувати лише Україною чи ближнім зарубіжжям. Апетит приходить в процесі! Не здивуюся, якщо через півроку ви чкурнете в Данію чи Індонезію.
3. За можливості, зареєструйтеся заздалегідь, а не безпосередньо перед поїздкою. Якщо маєте знайомих, зареєстрованих на сайті, додайте їх у друзі, щоб ваш профіль виглядав не таким порожнім.
4. Віддячте світові за доброту. Якщо ви маєте можливість, станьте хостом для інших мандрівників. Якщо ні – хоча би вкажіть у профілі, що можете провести екскурсію містом або ж сходити з мандрівником на каву.
5. Якщо ви зможете приймати гостей, опишіть у розділі «HOME» умови, які можете забезпечити мандрівнику (окрема кімната, ліжко, місце на підлозі, чи можете дати ковдру, подушку, чи можна до вас приїздити з дітьми тощо).


На схемі показаний профіль користувача каучсерфінгу. Червоним кольором виділені рубрики, які маєте заповнити ви самі:
1 – About – інформація про себе;
2 – My Home – інформація про помешкання, в якому ви можете приймати гостей;
3 – Photos – фотографії з мандрівок (раджу опублікувати кілька фотографій із різних мандрівок, однак не варто захоплюватися).
Зеленим кольором виділені рубрики, які наповнюються автоматично завдяки вашій активності на сайті:
4 – References – відгуки ваших хостів і серферів (дуже важливий розділ, іноді хост, перш ніж вирішити, чи приймати вас, може переглянути ваші відгуки);
5 – Friends – після кожного разу, прийнявши гостей або ставши серфером, додавайте людей у друзі.

Пошук хоста
З цим також все просто. Обираєте у пошуковику місто, де вам потрібна вписка, та задаєте додаткові параметри, якщо необхідно (скільки гостей може прийняти хост, якими мовами володіє тощо).
1. Врахуйте, що слід писати більше, ніж один запит на кожне місто. Як правило, чим більше місто, тим легше там знайти нічліг, але й тим більше запитів слід надіслати. Наприклад, у Києві є багато хостів, однак і багато мандрівників. Запити можна писати поступово: спершу п’ять, якщо за день-два ніхто не відгукнувся, написати ще п’ять.
2. Писати варто заздалегідь, хоча би за кілька днів. Однак бувають випадки, коли нічліг потрібен терміново, не соромтеся попросити! Можливо, хтось із хостів встигне оперативно відписатися і прийняти вас.
3. Пишіть людям, які проявляють на сайті хоч якусь активність (мають друзів, відгуки, заходили востаннє не дуже давно). Інакше маєте шанс потрапити на «мертву» сторінку, якою вже давно не користуються.
4. Персоналізуйте кожен запит. Тобто, не робіть розсилку одного ж і того ж повідомлення усім хостам. Хоча б зверніться на ім’я до людини. А ще краще – зайдіть на її сторінку і дізнайтеся, чим людина цікавиться, де бувала. Можливо, у вас знайдуться спільні інтереси, і на це можна вказати. Наприклад, після прохання надати нічліг додайте: «я також люблю готувати і буду радий навчитися новому рецепту».
5. Пишіть лаконічно, ввічливо, без зайвої фамільярності, але й не надто офіційно.
6. Пишіть коротко, але в той же час повідомте важливі деталі. Наприклад, що у вас з собою спальник, що ви приїдете пізно ввечері тощо. Наприклад, я складаю приблизно такий запит: «Доброго дня, (ім’я)! Я – мандрівниця із Хмельницького. Планую невеличку подорож Закарпаттям, під час якої відвідаю Ужгород. Мені потрібен нічліг на одну ніч. Маю з собою спальник, спати можу на підлозі. Не палю. Буду рада дізнатися більше про ваше місто та поділитися мандрівним досвідом!»

Як поводитися у хоста
1. Як і в будь-якій ситуації, дійте інтуїтивно. Хтось хоче послухати про ваші мандрівки, інший бажає розповісти про свої. А в когось був важкий робочий день, він прийшов додому втомлений, а тут ще серфера розважати треба. Тому будьте в міру активним, привітним, але не зловживайте увагою і часом хоста.
2. Запропонуйте свою допомогу, зробіть щось приємне. Наприклад, помийте посуд, приготуйте вечерю.
3. Завжди прибирайте за собою. Помийте посуд, яким користувалися, застеліть ліжко, сполосніть ванну після того, як скористалися нею.
4. Подаруйте хосту щось на згадку. Це може бути магнітик чи листівка з краєвидами вашого міста. Або хоча б принесіть якісь гостинці, наприклад, печиво чи яблука. Якщо ви вирушаєте в дорогу рано-вранці, коли хост ще спить, залишіть маленьку записку зі словами вдячності.

Фідбек (зворотній зв’язок)
Виявляється, після того, як ви попрощалися із своїм хостом у місті А і вирушили у місто В, ваш зв’язок на цьому не перервався. Додайте цю людину у друзі на сайті і напишіть відгук. Цілком можливо, що і вона зробить аналогічно. А чим більше у вас буде позитивних відгуків, тим охочіше вас хоститимуть у майбутньому. До того ж цілком ймовірно, що ви захочете повернутися у місто А, і тоді, якщо ви справили гарне враження на свого хоста, він знову прийме вас!

Читайте також, як можна потрапити безкоштовно у дорогий музей.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую