ye-logo.v1.2

Перейменування хмельницьких вулиць: хто проти, тими нехай займеться СБУ?

Суспільство 5000

Таку пропозицію висловив один із членів топонімічної комісії.

Вже найближчими днями (за законом до 21 лютого) міський голова Хмельницького Олександр Симчишин має підписати розпорядження пр. перейменування 48 провулків, проїздів та вулиць. Причина – Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

15 лютого відбулося чергове засідання топонімічної комісії, на якому затвердили перелік цих вулиць та нові назви, які пропонують на підпис міського голові. За словами Михайла Кривака, секретаря Хмельницької міської ради, який очолює топонімічну комісію, надійшло 96 пропозицій від хмельничан, серед яких були й такі, щоб взагалі не перейменовувати вулиці. На що вже наприкінці засідання член комісії Анатолій Савченко запропонував передати дані противників перейменування до управління Служби безпеки України. «Одна справа, коли людина пропонує іншу назву вулиці, а якщо вона просто заперечує, то нехай би нею зайнялися. У нас є п’ята колона, у нас є ті, хто бореться проти України», - заявив Анатолій Денисович. Утім, комісія його не підтримала.

Список нових назв «декомунізованих» вулиць, які були сформовані топонімічною комісією ще в січні та пройшли громадське обговорення, майже не зазнав змін. Хіба що вулиця та провулок Дем’яна Коротченка не носитиме ім’я Олени Теліги, а, скоріш за все, називатимуть на честь Миколи Амосова. А вулиці, провулок та проїзд Щорса називатимуться Спортивним, а не Дмитра Печерового. Та й Раскової стане не Митрополита Шептицького (на його честь пропонують перейменувати вже вулицю та провулок Щедріна) , а… вулицею, провулком та проїздом Ранковий. Внесли й трохи технічних правок – замість вулиці Воровського має з’явитися Покровська (раніше пропонували назву Свято-Покровська), Маршала Жукова – Успенська (а не Свято-Успенська).

Останнє слово тепер за мером Хмельницького. А ось ще майже 90 вулиць, проїздів та провулків міста, над перейменуваннях яких також працювала топонімічна комісія, але вже не в рамках закону про декомунізацію, має перейменувати міська рада.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую