ye-logo.v1.2

Міжнародний фестиваль: від класики до новітньої сучасної музики

Культура 2209

З 24 лютого по 10 березня неповторні імпрези нам даруватиме VII Міжнародний фестиваль камерної музики «Хмельницький камер фест».

Натхненний просвітницькими ідеями популяризації кращих творів національної та світової музичної класики, цей щорічний форум має на меті розвиток українського камерного виконавства, знайомить шанувальників жанру з розмаїтою палітрою музичного сьогодення у досконалій виконавській інтерпретації блискучих музикантів сучасності.
На цьогорічному фестивалі маємо честь приймати визначних київських митців, лауреатів Національної премії України ім. Т. Шевченка, народну артистку України Лесю Дичко та голову Національної спілки композиторів України, заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Щербакова. Спеціальними гостями музичного форуму також стануть художній керівник та головний диригент камерного оркестру Гродненської капели Володимир Бормотов (Білорусія), відомий гітарист та композитор, лауреат міжнародних конкурсів Михайло Вігула (Угорщина). Оригінальні концертні програми представлятимуть талановиті виконавці з Києва та Львова, лауреати міжнародних конкурсів: флейтист Андрій Карпяк, скрипалька Лідія Футорська, баяніст Сергій Хоровець, піаністи Алла Кащенко та Роман Рєпка. Маємо можливість насолоджуватися неперевершеним вокальним мистецтвом Соломії Приймак та Ольги Абакумової, майстерною ансамблевою грою «Lviv Clarinet Quartet», оригінальною авторською музикою Романа Коляди та його гурту «xPace».

Незмінним учасником фестивалю залишається камерний оркестр Хмельницької обласної філармонії (художній керівник та головний диригент Олександр Драган), який виступатиме під орудою диригента Тараса Мартиника.
Концертні програми фестивалю визначили особливий національний вимір цьогорічного музичного форуму, який приурочено 202-річчю з дня народження світоча української культури Т. Г. Шевченка. Галерею музичних присвят збагатить запланований на відкриття мистецький проект «Наш Шевченко» за участю відомих українських артисток Лесі Тельнюк та Галини Тельнюк, а також симфонічного оркестру філармонії під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Сергія Леонова. Національно забарвлені програми «Українські паралелі», «Українські акварелі», «Сторінки української гітарної музики» демонструють багату темброву красу вітчизняного музичного мистецтва, представляють сучасні авторські твори, які звучатимуть на хмельницькій сцені вперше.

В рамках фестивалю також відбудеться презентація дебютного альбому «Petit Fleur» львівського квартету кларнетистів, фортепіанний речиталь відомої піаністки, заслуженої артистки України Алли Кащенко. Програма концерту «Століття Хоакіна Родріго» познайомить слухачів з малознаною в Україні фортепіанною та вокальною музикою іспанського митця. У творчій співпраці з камерним оркестром та солістами філармонії справжні репертуарні окраси меломанам даруватиме білоруський диригент Володимир Бормотов.

Не обійдеться і без музичних сюрпризів від організаторів фестивалю. Гучну сенсацію обіцяє довгоочікувана прем’єра опери «Назар Стодоля» К. Данькевича у режисерській постановці Ореста Пастуха, яка 9 та 10 березня стане яскравим фінальним акордом цьогорічного VII-ого «Камер фесту». У масштабному проекті беруть участь: Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії (художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов), чоловічий хор та балет Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» (художній керівник та головний диригент – народний артист України Микола Балема), Хмельницький академічний муніципальний хор (художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Ігор Цмур), а також солісти філармонії та запрошені вокалісти зі Львова.

Отже, 10 концертних програм фестивалю демонструють значне розширення жанрових горизонтів: від класики до новітньої сучасної музики, у діапазоні яких найвибагливіший слухач зможе віднайти для себе щось цікаве. А захопливі творчі зустрічі й майстер-класи, що проходитимуть в рамках форуму, збагатять усіх охочих яскравими враженнями та безцінним професійним досвідом.

Тож, слідкуйте за афішами, приходьте на концерти та насолоджуйтесь живим спілкуванням з величним музичним мистецтвом!

Наталія Туровська. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую