ye-logo.v1.2

Чи є в лікарнях Хмельниччини безкоштовні ліки, тепер можна перевірити онлайн

Суспільство 3536
На сайті можна знайти перелік препаратів, які держава закуповує для онкохворих за рахунок бюджету
На сайті можна знайти перелік препаратів, які держава закуповує для онкохворих за рахунок бюджету. Фото: volynpost.com

Пацієнти зможуть контролювати наявність необхідних безкоштовних медикаментів.

В Україні запустили систему моніторингу наявності ліків для онкохворих у лікарнях. Мешканці Хмельниччини, котрі отримують ліки державним коштом, зможуть контролювати їх наявність у медичних закладах області та по всій Україні в режимі реального часу.

Система www.likycontrol.org.ua, розроблена «Центром протидії корупції», збирає інформацію про кількість та розподіл у регіонах ліків, закуплених за державний кошт для онкохворих, моніторить та оновлює залишки препаратів у лікарнях. Сайт покликаний протидіяти перепродажу онкохворим пацієнтам ліків, що вже були закуплені за державний кошт.

Щороку держава витрачає мільйони гривень на закупівлю ліків для онкохворих пацієнтів. Минулого року на це було виділено 750 млн. грн., така ж сума залишилася і на цей рік. Тим не менше, отримати їх безкоштовно пацієнти не завжди можуть, бо частина препаратів перепродається шахраями, що знаходяться у системі охорони здоров’я, або “нечистими на руку” медиками.

“На сайті розміщено перелік препаратів, які держава закуповує для онкохворих за бюджетний кошт. Кожен з цих препаратів має видаватися в лікарнях безкоштовно. На сайті є 112 унікальних найменувань препаратів для дорослих та дітей, а також інформація про їх наявність у 76 лікарнях 24 регіонів України”, – говорить Устінова Олександра, член правління «Центру протидії корупції».

Команда «Центру протидії корупції» систематично оновлює на сайті інформацію про залишки ліків у лікарнях. Якщо ж лікарі відмовляють хворим у видачі безкоштовних ліків, активісти розробили форму, яку можна завантажити з сайту та надіслати до органів державної влади, із вимогою надати інформацію щодо конкретних препаратів.

Також борці з корупцією просять хмельничан повідомляти їх про факти перепродажу ліків, обіцяючи збереження анонімності заявнику. “Ми збиратимемо факти перепродажу ліків пацієнтам та змушуватимемо правоохоронні органи реагувати на ці факти, – стверджує Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції». – За такі злочини українське законодавство передбачає кримінальну відповідальність, адже це заробляння коштів на людських життях”.

За даними Національного Канцер-реєстру, станом на 31 грудня 2014 року, кількість онкохворих, що перебували на обліку у Хмельницькій області, становила більше 28,5 тис. осіб, у тому числі 214 неповнолітніх. За словами лікарів, на сьогоднішні ця картина особливо не змінилась.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую