ye-logo.v1.2

Унікальне фото Лесі Українки до Славути привезли аж з… Австралії

Історія 10601

В місцевому історичному музеї зберігається світлина, на якій поетеса перебуває в оточенні лікарів та пацієнтів місцевого кумисолікувального закладу

Здавалося б, чи є ще сторінка з життя відомої української поетеси, невідома історикам та дослідникам її творчості? Все уже ретельно вивчене, проаналізоване. Втім, фото, привезене випадково аж з далекої Австралії до Славути, дало привід привідкрити ще одну невідому сторінку з її життя. І хоч пересічні славутчани завжди були переконані, що поетеса відвідувала місто (тут росте липа, названа Лесиною, є Лесині джерела, воду з яких місцеві мешканці вважають цілющою…), однак історики вважали, що це не більше, ніж легенди, домисли. Бо документальних підтверджень цьому не було.

Славути красної бори соснові…

Славутчанин Станіслав Ковальчук – краєзнавець з багаторічним досвідом. Такий, хто вірить лише фактам. Зізнається, що про перебування Лесі Українки в Славуті історики сперечаються давно.
«1888 року Леся Українка разом з батьком проїжджала потягом через Славуту, – розповідає Станіслав Францович. – Їхала вона в Одесу на Хаджибейський лиман на лікування. Лесі тоді було 17 років і вона вже хворіла на туберкульоз кісток. Під враженнями від того, що поетеса бачила дорогою до Одеси, Леся написала цикл віршів «Подорож до моря». У одному з них і згадується Славута. Саме фраза «Славути красної бори соснові» й дала привід славутчанам свого часу заговорити про те, що Леся лікувалася від туберкульозу в нашому місті. Кажуть навіть про те, що у лісі вона посадила липу. Чому в нас лікувалася? Бо у Славуті якраз тоді діяв курорт, відкрив наприкінці 19 століття князем Романом Сангушком. У нього був великий конезавод, тож кобилячого молока було вдосталь, а туберкульоз тоді якраз лікували кумисом. До того ж Славута – у віночку соснових борів, повітря яких вже саме по собі цілюще. Такий курорт літнього типу діяв в Славуті близько 30-ти років».
«Проте, я впевнений, що у вірші Леся Українка згадала Славуту якраз під враженнями від подорожі, – переконаний краєзнавець. – Тоді, сімнадцятирічною, вона у нас в місті не лікувалася. Цю легенду легко спростувати хоча б на основі тих фактів, що на той час Леся хворіла на туберкульоз кісток (легеневий додався пізніше), а в Славуті лікували лише легеневі хвороби».

Жінка, дуже схожа на Лесю? Чи таки вона?

Але один візит дав привід для нових відкриттів щодо Лесиного життя. У 2002 році до Славути приїхала жінка з Австралії – Єва Кратохвіль. Вона хотіла відвідати місця, де колись жили її предки. При собі мала фото, яке місцева редакція згодом помістила в газеті. Як стверджувала гостя, це фото зроблене у 1904 році на території кумисолікувального закладу в Славуті. Пані Єва добре знала сімох своїх предків, зображених на ньому, а істориків та мешканців Славути здивувало інше: вони побачили на фото жінку, дуже схожу на Лесю Українку.

«Це фото зроблене 1904 року, – показує нам світлину Станіслав Ковальчук. – На ньому є старі написи, зокрема щодо особи лікаря, який тут також зображений. Тож саме це фото і дало підстави вважати, що Леся таки перебувала в Славуті, але не в 1888 році, коли написала згаданий цикл віршів, а набагато пізніше. На світлині добре впізнається головне приміщення кумисолікувального курорту. Фото ми почали досліджувати. Переслали копії фото у Волинський краєзнавчий музей до Луцька, Літературно-меморіальний музей-садибу Лесі Українки у село Колодяжне Волинської області, в Новоград-Волинський літературно-меморіальний музей Лесі Українки Житомирської області, у відділ рукописів столичного Інституту літератури Академії Наук України, де зберігаються усі архіви та рукописи Лесі Українки… І всі науковці у своїх відповідях без винятку сходилися на тому, що на фото може бути зображена саме Леся Українка. Жоден не заперечив, що це точно не вона. Більше того, краєзнавці з Луцька впізнали на фото і її рідних: друга і чоловіка Климентія Квітку його прийомну матір Феоктисту Семенівну. Але, як виявилося пізніше, цей персонаж на фото – не Квітка, а лікар кумисолікувального закладу».
Вивчаючи Лесине листування періоду 1904 року, коли могло було бути зроблене це фото, Станіслав Францович знайшов ще один цікавий факт: є листи кінця липня, в яких поетеса зізнається подрузі Ользі Кобилянській, що довго не писала, бо «лінувалася». Цілком можливо, що писане «н» можна сплутати з «к». І можливо, Леся не писала, бо «лікувалася» в Славуті. Тоді в неї вже був легеневий туберкульоз. Втім, у відділ рукописів столичного Інституту літератури Академії Наук України цю ідею не прийняли, вважаючи її хибною. Тим не менше, фото стало ще одним приводом для нових досліджень життя Лесі. Адже до цього нікому і нічого про її перебування в Славуті відомо не було.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую