ye-logo.v1.2

Як протидіятимуть надзвичайним ситуаціям об'єднані громади Хмельниччини

Суспільство 2067
Для одного пожежного підрозділу потрібно мінімум 700 тисяч гривень для придбання техніки та обладнання
Для одного пожежного підрозділу потрібно мінімум 700 тисяч гривень для придбання техніки та обладнання. Фото: з архіву

Децентралізація передбачає, що громади здебільшого за власний рахунок мають утримувати підрозділи пожежної охорони.

З 22 об’єднаних територіальних громад Хмельниччини у 17 функціонують пожежно-рятувальні підрозділи. П’ять громад поки що не мають їх на своїх територіях. Однак, за словами надзвичайників, навіть тих, що є, не вистачить, щоб виконувати покладені функції згідно стандартів.

«У створених громадах наразі функції щодо гасіння пожеж виконують ті підрозділи ДСНС, які розташовані на відповідних територіях, здебільшого у районних центрах. На території п’яти громад поки що немає пожежної охорони, до прикладу, Лісогринівецьку обслуговують підрозділи з Хмельницького», - розповідає начальник відділу організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Андрій Савчук.

За його словами, не мають пожежно-рятувальних підрозділів Розсошанська, Китайгородська, Колибаївська, Лісогринівецька, Понінківська об’єднані територіальні громади. Рішення щодо створення там формувань пожежної охорони уже прийняті у 3-х громадах, ще по 2-х сесії пройдуть до кінця місяця.

Громадами у співпраці із надзвичайниками розроблено інвестиційні проекти в рамках підтримки добровільно об’єднаних територіальних громад, що можуть фінансуватись за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

«Для одного пожежного підрозділу потрібно мінімум 700 тисяч гривень для придбання техніки та обладнання. Це забезпечення автомобілем, обладнання та одяг для 11 працівників підрозділу, - пояснює Андрій Савчук. – Якщо стосовно цих проектів Мінрегіон прийме позитивне рішення, орієнтовно в другій половині року кошти надійдуть. Однак умова – співфінансування: громада має виділити 10 відсотків від суми і крім того надалі утримувати підрозділ».

Як зауважив Андрій Савчук, на сьогодні у громадах є 11 державних і 28 підрозділів місцевої пожежної охорони. Враховуючи стан доріг, віддаленість від населених пунктів, для виконання завдань потрібно ще близько 20. У Європі 80 відсотків пожежників – на добровільних засадах, у нас же функції добровільної пожежної охорони виконують підрозділи на великих підприємствах, а в громадах їх досі немає.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую