ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрилася виставка польського публіциста, який вболівав за незалежну Україну

Культура 2446

Виставка «Єжи Ґедройць і його справа. Доробок бібліотеки «Культури» експонується у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Виставка складається із 26 планшетів, на яких розміщено цитати Єжи Ґедройця. Таким чином автор ніби сам розповідає про свою діяльність і політичні міркування. Виставку вперше представили у Хмельницькому до того вона вже встигла побувати майже у всіх містах України. Присвячена експозиція 60-річчю започаткування видавничої серії Бібліотеки “Культури”, яка є однією із найважливіших польських книжкових колекцій після ІІ світової війни.

Виставка має на меті розповісти про роботу визначного поляка Єжи Ґедройця, значення його спадщини для розвитку української культури та історії. Організаторами виставки стало Генеральне консульство РП Польщі у Вінниці.

“Перебуваючи в еміграції у Франції Єжи Ґедройць організував часопис “Культура”, - розповідає Володимир Дубіневич, учасник громадського об'єднання Українсько-польський центр Поділля. - Видання фактично відігравало роль осередку збереження польської літератури, поезії, політичної думки, філософії, в часи коли вона була заборонена в Польщі. Він був одним із тих, хто сказав, приблизно так: “без вільної України, не буде вільної Польщі”.

Володимир Дубіневич: Він був одним із тих, хто сказав, приблизно так: “без вільної України, не буде вільної Польщі”

У Бібліотеці ”Культури”видавалися книжки не тільки польських авторів, а й авторів з-за “Залізної завіси”, тобто російських, українських, югославських.

На виставку прийшло чимало молоді.

«Єжи Ґедройць в Україні не дуже відомий, але саме такою є мета виставки, щоб донести його роботу для українців. Він дуже хотів, щоб Україна була незалежною державою. Він мав дуже фантастичні на той час ідеї, однак історія показала, що Єжи Ґедройць був правий. Україна також в його думках мала багато місця. Є опубліковані його листування з українськими інтелектуалістами», - розповідає віце-консул РП у Вінниці Войцех Мрозовскі.

На відкриття виставки прийшло багато молоді.

 

На фото (з ліва на право) Франц Міцінський, голова обласного товариства Спілки поляків України, Володимир Дубіневич, учасник громадського об'єднання Українсько-польський центр Поділля, Войцех Мрозовсткі, віце-консул, Ігор Мельничук, депутат міської ради. 

“Я цікавлюся історією і сьогодні я поповнила свої знання із цього предмету. Дійсно цікаво дізнаватися про людей, які зробили свій внесок у розвиток культурної України” - розповідає Маріанна, студентка Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.

 

Довідка: Єжи Ґедройць, (1906-2000) польський публіцист і громадський діяч, засновник і головний редактор культового часопису Kultura (Париж). Активний прихильник польсько-української співпраці, супротивник взаємних територіальних та інших претензій.

Виставка буде представлена до 12 квітня у Хмельницькому художньому музеї.

Наталя Гарматюк,

Фото автора. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую