ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Де побачити весняне пробудження природи

Туризм 6181
Навесні в Ужгороді зацвітають різні яскраві рослини
Навесні в Ужгороді зацвітають різні яскраві рослини. Фото: автора

У різних куточках України можна насолодитися цвітінням сакур, тюльпанів, магнолій та інших рослин.

Навесні прокидається природа. Кожен парк, сад, село чи місто буяють яскравими, а іноді ніжними, фарбами. Та є в Україні куточки, які виглядають особливо мальовничо у цю пору, а тому приваблюють увагу багатьох мандрівників.

Рожеве Закарпаття
Зазвичай у другій половині квітня — на початку травня в Ужгороді триває сезон цвітіння сакур. У ці теплі весняні дні усе місто вкривається ніжним рожевим цвітом. Особливо багато японських вишень висаджено на вулицях Довженка, Ракоці та площі Пушкіна, які ще називають Алеєю Сакур.
Надзвичайно тепла цьогорічна весна посприяла тому, що сакури вже зацвіли. Однак це не єдина принада столиці Закарпаття. Навесні тут цвітуть інші екзотичні рослини — магнолія, японська айва, китайська і флоридська яблуні. Щоб додати Ужгороду ще більше рожевих фарб, цьогоріч там висадили ще й алею мигдалю.


В Ужгороді наприкінці квітня - на початку травня цвіте магнолія.

Та не лише природа тішить в ці дні мешканців та гостей Ужгорода — місцева влада та громадські активісти влаштовують різноманітні фестивалі.
Орієнтовно 18 квітня — 1 травня у місті пройде традиційне міське свято «Сакура Фест». У програмі — висаджування сакур, концерти, спортивні змагання, виставки, розважальні заходи для дітей та дорослих.


Ужгород - дуже зелене місто. Іноді цілі будинки чи паркани обвиті плющом.

До того ж, Ужгород — затишне місто із старовинною архітектурою. А зовсім поряд — такі цікаві туристичні міста, як Берегове та Мукачеве.

У столиці — магнолієво-тюльпанова феєрія
На 15 квітня - 22 травня у Печерському парку (Співоче поле) Київзеленбуд запланував традиційну виставку тюльпанів «Квітучі ріки». На виставці обіцяють представити найрізноманітніші сорти весняних квітів, а кожен район Києва має підготували особливу квіткову композицію. На виставці можна не лише милуватися цвітінням тюльпанів, а й придбати сорти, що сподобалися, для власного саду.


На виставці презентують екзотичні сорти квітів.

Також у ці дні тюльпани цвітуть у Національному ботанічному саду імені М. Гришка. Їх висаджують на клумбах в центральній частині парку. В очах мерехтить від цього різнобарв'я — від традиційних білих і червоних тюльпанів тут можна побачити темно-сині і навіть двоколірні.


Столичні тюльпани.

А ще наприкінці квітня — на початку травня у ботанічному саду цвітуть магнолії. Під ці екзотичні дерева із велетенським листям і ніжно-рожевими крупними бутонами тут відведений невеликий сад у затишному куточку. Колекція ботсаду нараховує десять видів магнолії, найефектніше цвітуть магнолія зірчаста та магнолія Суланжа.


Магнолії Суланжа у Київському ботанічному саду.

Бузкова Полтавщина
В оспіваній Гоголем Диканці, що на Полтавщині, щороку 9 травня відбувається народне гуляння і мистецьке свято «Пісні бузкового гаю». Річ у тім, що тут бузок культурно росте більше століття. Ще у ХІХ столітті князь Кочубей заклав біля своєї садиби бузковий гай, який зберігся до наших днів.
Коли в гаю різними фарбами буяє бузок, у Диканьку приїздять народні майстри, фольклорні колективи і туристи.


У травні бузок масово зацвітає і в столиці краю - у Полтаві.

У ці ж дні можна завітати у Долину нарцисів — заповідник, де рідкісні квіти самотужки ростуть на величезній території.
А у травні-червні у заповіднику "Асканія-Нова" цвіте ковила. Це явище перетворює заповідник на сріблясте поле.

Коментарі:

Світлана 07.04.2016 09:23

Зазвичай цвітіння сакури в Ужгороді та пік цвітіння нарцисів у с.Кіреші розходиться у часі від 10 днів до 2 х тижнів.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую