ye-logo.v1.2

На Хмельниччині пересихає Дністер через те, що в Одесі потрібна вода

Суспільство 7129

Вигляд Дністра сьогодні в порівнянні з тим, яким він був ще недавно, просто шокує – вода відступила, оголивши десятки метрів дна.

Так стверджує депутат Хмельницької обласної ради Микола Харкавий у своєму зверненні, яке направляє Прем’єр-міністру України та Держагентству водних ресурсів.
У тексті звернення, йдеться про те, що аномальне висихання річок, обміління криниць і погіршення якості може обернутися гіркими наслідками для Хмельниччини. Регіон ризикує втратити свої водні артерії, а мешканцям міста може не вистачити питної води.

«Вигляд Дністра сьогодні в порівнянні з тим, яким він був ще недавно, просто шокує – вода відступила, оголивши десятки метрів дна. Мешканці в розпачі, бо річка, що напуває місто та район, висихає ледь не на очах. Проте, як відомо, незважаючи на посуху, особливо весною під час нересту, відбувається скидання води з Дністровського водосховища і це змушує неабияк хвилюватися. Завдяки інформації, яка отримана з Дністровської ГЕС, з’ясувалося, що попуск води життєво необхідний для водопостачання Одеси та інших регіонів», – йдеться у зверненні депутат, проект якого розміщено на сайті облради.

Микола Харкавий у своєму зверненні повідомляє, що сьогодні Дністер із своїми лівими притоками – єдиний водний резерв цього регіону. 68% води для потреб міста надходять саме з Дністра, решта – з артезіанських свердловин. Основною проблемою є накопичення намулу на дні річки, що заважає роботі агрегатів станції першого підйому Дністровського водогону. Через постійне обміління берегів Дністра вода стала каламутною, почала цвісти, що не притаманно холодній порі року. З цвітінням води розвивається велика кількість шкідливих бактерій, що безпосередньо впливає на якість води, яка потрапляє до кранів громадян.

Нездорова гідрологічна ситуація турбує і мешканців сіл. Тут тепер всерйоз замислюються над тим, як рятувати змілілі криниці, та чи відживе колись річка. Нестабільність рівня води у водосховищі не лише посилює ерозійні процеси уздовж берега, але й негативно позначається на рибних ресурсах Дністра. Ріка втрачає і воду, і рибу.

«У Кам’янець-Подільському районі посуха. Скарги є практично у кожному населеному пункті. Ситуація критична. Найбільше бентежить людей низький рівень води в колодязях. Рівень настільки низький, що вода стала просто непридатною для вживання, а для багатьох населених пунктів регіону колодязі – єдине джерело питної води», – йдеться у зверненні.

Якщо депутати підтримають звернення свого колеги, то проситимуть у адресатів переглянути режими роботи Дністровського водосховища з метою зменшення об’ємів скидання води на Дністровській ГЕС задля збереження забезпечення водою населених пунктів Хмельницької області.
Звернення Миколи Харкавого депутати Хмельницької обласної ради розглянуть під час пленарного засідання сесії, яке відбудеться 21 квітня.

Довідка: Найбільша водна артерія Західної України – річка Дністер. Її довжина становить 1 362 км (в Україні — 705 км), площа басейну – 72 100 км². Дністер несе свої води Львівською та Івано-Франківською областями, перетинає південно-західний край Подільської височини, відокремлює Івано-Франківську і Чернівецьку області від Тернопілля і Хмельниччини, тече по кордону України та Молдови.

 

Коментарі:

Українець Віталій 07.04.2016 08:45

По-перше мало сніжні зими,варварськи вирубаний Карпатський ліс Суркісами Балогами в 90-х,глобальне потепління.Значний сброс води на ГЕС-ось і ланцюг подій.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую