ye-logo.v1.2

У пошуках національної ідентичності. У Хмельницькому відкрилася виставка мистецтва 80-90-х років

Культура 3957

Виставка присвячена 30-річчю художнього музею.

«Наш музей утверджувався та починав збирати свою колекцію на зламі 1980-90-х років – якраз у ті часи, коли знову відроджувалося українське мистецтво, - розповідає директор Хмельницького обласного художнього музею Лариса Чернова. - Саме тому для першої виставку до нашого 30-річчя ми обрали роботи митців, які творили у той час і вплинули на формування сучасного українського мистецтва. Тоді багатьом із них заважали творити, декому, наприклад, Івану Марчуку, довелося навіть емігрувати. Тепер же вони знані українські митці».


Микола Мазур. Метафора.

На виставці «У пошуках ідентичності» з музейних фондів презентовано 28 творів живопису та скульптури. Крім часової приналежності, твори об‘єднує яскраво виражений національний український колорит.


Картини Петра Гончара на весільну тематику.

Для виставки обрали роботи художників, які ідентифікують себе з українським етносом та у творчості звертаються до витоків нашої культури. Зокрема, це художники Андрій Антонюк, Феодосій Гуменюк, Петро Гончар, Микола Мазур, Іван Марчук, Дмитро Стецько та інші, а також скульптори Ольга Безпалків, Інна Туманова-Єршова та Микола Андрущак.


Андрій Антонюк. Бандурист.

На виставці була присутня мистецтвознавець Людмила Рожко-Павленко, яка стояла у витоків створення музею. Вона згадала кілька епізодів із історії закладу і зазначила, що він заслуговує на звання одного з найкращих в Україні музеїв сучасного мистецтва.


Лариса Чернова розповіла, що музей готує виставку сучасних молодих художників.

До речі, це не єдина виставка, присвячена ювілею художнього музею. Незабаром хмельничани побачать ще одну експозицію із музейної колекції, але цього разу молодих митців, які творять у наш час і зовсім інакше трансформують українську традицію.


Феодосій Гуменюк. Поврнення з походу.


Ольга Безпалків. Береги.

Виставку «У пошуках ідентичності» можна переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї (вул. Проскурівська, 47) до 23 травня.


На відкритті виставки.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую