ye-logo.v1.2

Всеукраїнський конкурс «ProArt» витягнуть на міжнародний рівень

Культура 3959
Оксана Стечишин із Тернополя здобула гран-прі конкурсу
Оксана Стечишин із Тернополя здобула гран-прі конкурсу. Фото: автора

В Хмельницькому феєричною музикою студентки і оркестру завершився перший І Всеукраїнський інструментальний конкурс «ProArt».

Упродовж 5 днів (з 5 по 10 квітня) молоді музиканти змагались у номінаціях — фортепіано, скрипка, віолончель, та за груповими категоріями — дебют, молодша, середня і старша групи віком від 10 до 25 років.
Конкурс мав на меті не тільки знайти талановиту молодь, а й відродити музичні конкурсні традиції. «Колись Хмельницька обласна філармонія була осередком конкурсного життя колишнього Радянського союзу. Тут відбувались відбори до різноманітних музичних змагань. Минулого року ми вирішили відродити цю традицію» - розповідає директор Хмельницької обласної філармонії Олександр Драган.
«ProArt» серед інших вирізняє те, що переможці у своїх номінаціях, в наступному сезоні зіграють свою програму з симфонічним оркестром.
«Вже в третьому турі учасники зіграли з симфонічним оркестром і це насправді рідкісний формат конкурсу, тому що не кожен оркестр зможе взяти на себе таке навантаження» - розповідає Тарас Малик, виконавчий директор конкурсу, художній керівник Хмельницької обласної філармонії.

Про рівень конкурсу говорить склад тих, хто його судить.

За словами директора філармонії, у журі були провідні українські музиканти.
«Я дуже щасливий, що мене запросили очолити такий професійний склад журі. Ми хотіли щоб конкурс був об’єктивним та професійним, і він таким був» - говорить голова журі та голова Національної спілки композиторів України Ігор Щербатюк.
У заключному гала-концерті, 10 квітня, зіграло шестеро переможців у своїх номінаціях – Марія Дик та Анастасія Сокрута (скрипка), Андрій Воронцов (віолончель), Ірина Кузьмич та Павло Гулевич (фортепіано). Гран-прі конкурсу здобула 17 річна Оксана Стечишин із Тернополя (фортепіано).

На фото: Андрій Воронцов, переможець у номінації віолончель та Оксана Стечишин, володарка гран-прі конкурсу

«З 6 років я почала займатись музикою. Зараз я навчаюсь на третьому курсі Тернопільського музичного училища імені Соломії Крушельницької. І саме сьогодні, тут, здійснилась моя найбільша мрія – я зіграла з оркестром та ще й свій улюблений концерт», - ділиться враженнями переможниця.

Організатори конкурсу пообіцяли докласти максимум зусиль, щоб вже наступного року «ProArt» став міжнародним.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую